Брусилица

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Брусилица
Брусилица на акумулатор тј. на батерију која се може пунити

Брусилица је ручни алат којим се бруси и сече пре свега керамика метал и неметал, али и други материјали. Користи се у лимарству и браварству, али и у грађевини итд. Она спада у ручне алате са широком применом.

Постоје разлиците врсте брусилица угаоне, столне... Разликују се по величини и снази мотора. Имају потросни материјал попут четкица и камена за сечење. Најчешће их покрече електрични мотор, а слабије се среће као погон бензински мотор и сл.

Мотор покреће окретну главу брусилице на којој се поставља камен, односно, абразивни диск или диск за сечење. Дискови су потрошни материјали и они се могу заменити. Постоје различите врсте дискова за различите материјале.

Треба бити опрезан са радом алатима сличним брусилици. Постоjи опасност од пожара, повреде очиjу и тела. Мере безбедности су ношење заштитних наочара, ређе рукавица и одговарајуће одеће и обуће, као и имати при руци противпожарни апарат или крајњем случају воду. Постоји опасност да се одломи део камена за сечење те се опасност од повреде не може предвидети, али се правилиним сечењем камен може мање оштетити те је и опасност мања.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]