Буре барута

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Буре Барута)
Буре барута у Форт Џорџу.
Балканско буре барута, илустрација из 1912. године.

Буре барута је био примарни метод складиштења и транспорта великих количина црног барута све до 1870-их и усвајања модерног метка. Са бурадима се морало пажљиво руковати, јер би варница или други извор топлоте могао да изазове брзо сагоријевање садржаја.

У практичној употреби, као буре барута се користила мала бачва како би се ограничила штета од случајних експлозија. Данас су цијењене као колекционарски предмети. Примјерци раних америчких буради барута налазе у величинама као што су 22 cm висине са 17 cm пречника и 33 cm висине са 28 cm пречника, често са тракама од трске или младице, а не металним тракама да би се избјегле варнице.[1] Бачве за барут за минирање које се користе за рударство или каменоломе често су биле веће од буради за транспорт и складиштење барута за ватрено оружје.

Метафора[уреди | уреди извор]

Буре барута је такође метафорички израз за регион који су политичке, социоекономске, историјске или друге околности учиниле складним испадима. Аналогија се изводи из перцепције да одређене територије могу изгледати мирне и успаване, све док други догађај не изазове велики излив насиља.[2] Овај израз се најчешће користи да поједностави и помогне у разумјевању онога што је често сложен скуп околности које доводе до сукоба, као што је Европско буре барута.[3]

Иако се израз може користити за означавање цјелокупне Европе, често се користи посебно за означавање балканских земаља, због њихове улоге у балканским ратовима и Првом свјетском рату. Најчешћи догађај који се приписује употреби израза био је Сарајевски атентат 1914, једна од догађаја који је довео до избијања Првог свјетског рата.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bacyk, Ted; Bacyk, David; Rowe, Tom (1998). Gun Powder Cans & Kegs: The Bacyk Collection (на језику: енглески). Rowe Publications. ISBN 978-1-884849-29-9. Приступљено 26. 6. 2023. 
  2. ^ „UN's Egeland Says Darfur Violence a 'Powder Keg'. VOA (на језику: енглески). 31. 10. 2009. Приступљено 26. 6. 2023. 
  3. ^ „Balkan Powder Keg & World War I”. HISTORY CRUNCH - History Articles, Biographies, Infographics, Resources and More (на језику: енглески). Приступљено 26. 6. 2023.