Велика очекивања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Велика очекивања
Корица
Насловна страница првог тома првог издања, јул 1861
Настанак и садржај
Ориг. наслов [Great Expectations] грешка: {{lang}}: текст има искошену назнаку (помоћ)
Аутор Чарлс Дикенс
Земља Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језик енглески
Жанр реалистички роман
Издавање
Издавање 1861
Број страница 544 (меки увез)
Хронологија
Наследник Велика очекивања
Спољашње везе
Ориг. текст Great Expectations (енглески Викизворник)

Велика очекивања (енгл. Great Expectations) роман је енглеског књижевника Чарлса Дикенса, оригинално објављен 1861. године. Протагонист и наратор је Филипс Пирип Пип, младић који је одрастао као сиромашно сироче у мочварама Кента, и коме тајанствени доброчинитељ омогућава образовање и прилику да у Лондону покуша постати припадником „пристојног” друштва. Радња приказује како му нови живот поставља бројна искушења, од којих су многа везана за хладну али лепу девојку Естелу.

Велика очекивања је био Дикенсов тринаести и претпоследњи роман; иако није био најпопуларнији, велики део критичара и историчара књижевности га сматра најзрелијим. Док, с једне стране, по својој структури представља пример образовног романа, у њему Дикенс користи прилику да с великом дозом друштвене критике, али и за тадашње стандарде прилично експлицитно, прикаже сиромаштво и друге аспекте друштвене патологије у Енглеској његовог времена. Читатеље је, међутим, највише освојио приказом низа необичних и ексцентричних ликова као што је Естелина богата старатељица Госпођица Хавишам.

Велика очекивања је у 20. веку постао предметом бројних телевизијских и филмских екранизација, међу којима се највише истиче истоимени филм Дејвида Лина из 1946. године.

Спољашње везе[уреди]

Онлајн издања
Остало