Византијско-персијски рат (572—591)

С Википедије, слободне енциклопедије
Византијско-персијски рат (572—591)
Део Византијско-персијски ратови

Византијско-персијаска граница
Време572-591
Место
Месопотамија, Јерменија, Сирија
Исход Византијска победа
Сукобљене стране
Византијско царство Сасанидско царство

Византијско-персијски рат (572—591) претпоследњи је рат који је вођен између Византијског царства и Сасанидске Персије. Рат је завршен победом Римљана.

Рат[уреди | уреди извор]

Рат је започео 572. године интервенцијом византијске војске на страни Јермена који су подигли устанак против персијске власти. Тиме је Византија прекршила мир склопљен након последњег рата (562. године). Као и ранији ратови, и овај рат је углавном био ограничен на гранична подручја у којима ниједна од страна није била у стању стећи трајну надмоћ нити у потпуности победити свога противника.

Специфичност у односу на раније сукобе, осим дуготрајности, био је низ драматичних промена страна међу вазалима и савезницима. Последњи такав обрт изазвао је грађански рат у Персији што је Византинцима омогућило да 590. године интервенишу у корист новог краља Хозроја II. У знак захвалности, Хозроје им је предао све спорне територије. Византија је тако достигла свој врхунац на источној граници. Мир, међутим, неће дуго потрајати. Већ 602. године почиње нови, последњи Византијско-персијски рат који ће бити уједно и највећи од свих дотадашњих ратова и имаће огромне последице по обе стране.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]