Википедија:АКВ/Кафић/2

С Википедије, слободне енциклопедије


Авантура
кроз



Истина и Википедија[уреди | уреди извор]

Хеј, ја сам овде новајлија и занима ме како знамо да су информације на Википедији *истините*? -- 19:13, петак 26. април 2024. (UTC)

Здраво, Авантуристо, желим ти добродошлицу у Чајџиницу! :-)
Веома ми је драго што те то интересује. Ово питање је важно и значајно. Једноставним речима, ми знамо да је информација на Википедији истинита, јер је она поткрепљена проверљивим изворима. ако је Неутрална Тачка Гледишта темељ Википедије, релевантни и јасни извори су њени стубови.
Ми тражимо изворе који су познати као тачни и лако проверљиви... Извори попут књига, новинских чланака, часописа, академских журнала, и стручних веб сајтова. Они су углавном много бољи од самоиздатих књига, блогова, вебсајтова и других личних записа и оригиналног истраживања.
Иако је Википедија пројекат који пишу волонтери и састављају већином аматери, она је *ипак* заснована на висококвалитетним изворима.
Ово је део наше централне политике, зване Проверљивост. У пракси, не садржи баш свака реченица извор, али је поента у томе да она може бити доказана. Драго ми је што те није срамота да питаш оно што не знаш! Слободно се врати са новим питањима! Поздрав, --КићаСвезналица (Разговор) 19:13, петак 26. април 2024. (UTC)