Википедија:Визуелни уређивач

Из Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на портал за Визуелни уређивач, нови начин уређивања Википедије, који развија Задужбина Викимедија. Уређивање Википедије је раније захтевало од људи да науче вики синтаксу, за већину измена на чланцима. Године 2001, ово је било прихватљиво; међутим, у 2013. години, тај начин вероватно одвраћа кориснике од уређивања. Визуелни уређивач омогућује људима да уређују без потребе за учењем вики синтаксе и, уз мало наде, охрабриће више читалаца да постану уредници.

Потпун распоред лансирања Визуелног уређивача налази се ниже. До краја јула 2013. године, тим ВУ очекује да ће ВУ бити доступан уредницима на скоро свим Викимедијиним пројектима.

Искусни корисници можда више воле директно уређивање викитекста, јер сматрају да је то брже и прецизније. Уређивање викитекста је и даље опција и остаће као опција; Задужбина Викимедија нема никакву намеру да уклони ову могућност. Обе методе уређивања су доступне из палете са алаткама изнад сваког чланка.

О Визуелном уређивачу[уреди]

Визуелни уређивач је нов, „визуелни“ (видан, видљив) начин уређивања Википедије, који ће омогућити људима да уређују без потребе за претходним учењем вики синтаксе. Био је доступан као алфа верзија (за оне који су хтели да га користе) на Википедији на енглеском од децембра 2012. године, на 16 других језика од априла 2013, и на скоро свим другим језицима од почетка јуна. Као што се види ниже, тим ВУ очекује да ће омогућити ВУ на скоро свим Википедијама до краја јула, чиме ће он постати доступан свим уредницима, без њихове потребе да се за то пријаве. Википедија на енглеском језику је 1. јула постала прва Википедија у којој су корисници могли да тестирају алфа верзију, без потребе да се за то пријаве.

За оне које интересује коришћење Визуелног уређивача, постоји упутство за то (на енглеском), као и списак честих пречица за тастатуру (на енглеском). Ако сте заинтересовани да помогнете у омогућавању Визуелног уређивача, постоји доста задатака које треба одрадити.

Видео који објашњава „алфа“ верзију Википедијиног Визуелног уређивача

У овом тренутку, Визуелни уређивач има велики број бубица. Иако су неке бубице биле неизбежне, тренутан број је неприхватљив и циљ програмера је да уклоне што већи број што је пре могуће. Неке нове могућности тек треба уградити. Ако наиђете на проблем, молимо вас да га пријавите на овој страни.

Тренутна ограничења укључују:

  • Чудан изглед – Програмери се тренутно боре да учине да кôд HTML-а који ВУ производи личи на оно на шта су уредници навикли, тако да стилови и сл. можда изгледају мало (или врло) чудно. Иако се улаже програмерско време на поправљање овога, њихов фокус и даље остаје на томе да се осигура да Визуелни уређивач не мења викитекст на неочекивани начин.
  • Непотпуно уређивање – Садржај неких „комплекснијих“ објеката, као што су табеле и дефиниционе листе, биће приказан и моћи ће да се уређује, али уредници који користе ВУ неће моћи да мењају те структуре или додају нове ставке. Додавање могућности на овом пољу је на листи приоритета за програмере.
  • Немогућа измена појединих одељака - Визуелни уређивач тренутно учитава целе стране. Једна од последица је да је већим чланцима потребно и до 15 секунди да се учитају.
  • Ограничена подршка веб читача – Визуелни уређивач тренутно ради само у најскоријим верзијама Фајерфокса, Кроума и Сафарија. Један волонтер ради на подршци за Оперу, а тежња програмера је да пруже подршку и за најновије верзије Интернет експлорера.
  • Само чланци и корисничке стране – Визуелни уређивач је тренутно омогућен само за именске просторе за чланке и кориснике. Временом, ВУ ће укључити и специјализоване уређивачке алате за стране ван главног именског простора, али је фокус програмера тренутно на чланцима. На странама ван главног или корисничког именског простора, дугме „уреди“ ће одвести кориснике на стари уређивач.
  • Споро учитавање – Учитавање дужих страна траје дуже, мада значајно краће сада него када је ВУ први пут пуштен. Учитавање чланка којег не намеравате да уређујете траје ~2% дуже него што је трајало пре пуштања ВУ.

Због ових ограничења и многих преосталих бубица у Визуелном уређивачу, програмери препоручују корисницима ВУ да кликну „Прегледајте своје измене“ пре снимања стране, и да пријаве све проблеме на које наиђу.

Распоред[уреди]

Недеља почевши од Лансирање Циљни пројекти
1. јула За све пријављене кориснике као подразумевани уређивач Википедија на енглеском језику
15 јула За све пријављене и анонимне кориснике као подразумевани уређивач Википедија на енглеском језику
22. јула За све пријављене и анонимне кориснике на осталим пројектима првог корака Биће установљено – сигурно dewiki, frwiki, itwiki. Вероватно arwiki, nlwiki, hewiki, hiwiki, jawiki, kowiki, ruwiki, plwiki, eswiki и svwiki
Средине августа За све пријављене и анонимне кориснике на свим осталим пројектима Све Википедије, изузев оних са језичким варијантама, као што је кинески

Како можете да помогнете[уреди]

Помоћ је потребна да би Визуелни уређивач био што бољи: можете пронаћи и пријавити бубице док користите софтвер, или можете помоћи у разним другим задацима као што су:

  • Ажурирање страница помоћи – Сви пројекти Задужбине Викимедија имају стране помоћи које олакшавају коришћење за нове кориснике. На жалост, потпуно лансирање Визуелног уређивача ће учинити снимке екрана и упутства везана за уређивање на тим странама помоћи застарелим, јер они описују како уређивати коришћењем вики синтаксе. Стога, развојном тиму ВУ потребна је помоћ у ажурирању страница помоћи. Корисничко упутство за Визуелни уређивач је полазна тачка за писање текста за нове странице помоћи.
  • Додавање TemplateData на шаблоне – Визуелан уредник укључује интерактиван уређивач шаблона — детаљније описан у упутству за кориснике — и, као што ћете видети ако га користите на Википедији, неки шаблони имају именоване параметре и лепе описе који их чине лаким за коришћење. Међутим, остали шаблони их немају, јер им је потребан TemplateData да би та могућност радила. Ако сте заинтересовани за додавање TemplateData, онда прочитајте упутство за то.
  • Помоћ новим корисницима – Успешно лансирање Визуелног уређивача може имати за последицу прилив већег броја нових уредника него што је то уобичајено, и мада је уређивање лакше, биће и даље тешко упознати се са политикама, смерницама и уклопити се у заједницу. Молимо покушајте да уложите време у помагању новим корисницима.

Спољашње везе[уреди]