Пређи на садржај

Википедија:Визуелни уређивач

С Википедије, слободне енциклопедије

Визуелни уређивач, је начин уређивања Википедије, који развија Задужбина Викимедија. Уређивање Википедије је раније захтевало од људи да науче вики синтаксу, за већину измена на чланцима. Године 2001, ово је било прихватљиво; међутим, у 2013. години, тај начин вероватно одвраћа кориснике од уређивања. Визуелни уређивач омогућује људима да уређују без потребе за учењем вики синтаксе и, уз мало наде, охрабриће више читалаца да постану уредници.

Искусни корисници можда више воле директно уређивање викитекста, јер сматрају да је то брже и прецизније. Уређивање викитекста је и даље опција и остаће као опција; Задужбина Викимедија нема никакву намеру да уклони ову могућност. Обе методе уређивања су доступне из палете са алаткама изнад сваког чланка.

О Визуелном уређивачу[уреди | уреди извор]

Визуелни уређивач је „визуелни“ (видан, видљив) начин уређивања Википедије, који омогућује људима да уређују без потребе за претходним учењем вики синтаксе.

За оне које интересује коришћење Визуелног уређивача, постоји упутство за то (на енглеском), као и списак честих пречица за тастатуру (на енглеском). Ако сте заинтересовани да помогнете у омогућавању Визуелног уређивача, постоји доста задатака које треба одрадити.

Видео који објашњава „алфа“ верзију Википедијиног Визуелног уређивача

Како можете да помогнете[уреди | уреди извор]

Помоћ је потребна да би Визуелни уређивач био што бољи: можете пронаћи и пријавити бубице док користите софтвер, или можете помоћи у разним другим задацима као што су:

  • Ажурирање страница помоћи – Сви пројекти Задужбине Викимедија имају стране помоћи које олакшавају коришћење за нове кориснике. На жалост, потпуно лансирање Визуелног уређивача ће учинити снимке екрана и упутства везана за уређивање на тим странама помоћи застарелим, јер они описују како уређивати коришћењем вики синтаксе. Стога, развојном тиму ВУ потребна је помоћ у ажурирању страница помоћи. Корисничко упутство за Визуелни уређивач је полазна тачка за писање текста за нове странице помоћи.
  • Додавање TemplateData на шаблоне – Визуелан уредник укључује интерактиван уређивач шаблона — детаљније описан у упутству за кориснике — и, као што ћете видети ако га користите на Википедији, неки шаблони имају именоване параметре и лепе описе који их чине лаким за коришћење. Међутим, остали шаблони их немају, јер им је потребан TemplateData да би та могућност радила. Ако сте заинтересовани за додавање TemplateData, онда прочитајте упутство за то.
  • Помоћ новим корисницима – Успешно лансирање Визуелног уређивача може имати за последицу прилив већег броја нових уредника него што је то уобичајено, и мада је уређивање лакше, биће и даље тешко упознати се са политикама, смерницама и уклопити се у заједницу. Молимо покушајте да уложите време у помагању новим корисницима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]