Википедија:Вики жене у Републици Српској 2024

С Википедије, слободне енциклопедије

Вики жене у Републици Српској 2024

Радионице

Маратон

Написани чланци

Фото

Партнери


Вики жене у Републици Српској 2024 је пројекат Викимедијине заједнице Републике Српске који за циљ има превазилажење родне разлике у Викимедијиним пројектима. Обухвата низ активности везаних за рад на Викимедијиним пројектима примарно са особама женског пола. У оквиру пројекта одржаће се двије уређивачке радионице, уређивачки маратон и фото−тура. Поред тога, пројектне активности су усмјерене ка обради мање заступљених тема, првенствено женских, а потом и осталих.

Пројекат Вики жене у Републици Српској 2024 траје од 7. марта до 31. маја 2024 године.

Родни јаз[уреди | уреди извор]

Превазилажење родног јаза (Gender gap) је један од приоритета Викимедијиног покрета. Широм свијета постоји више десетина иницијатива усмјерених ка смањењу разлика у погледу броја женских уредника као и у повећању заступљености женских тема на Википедији и сестринским пројектима.

Организатор[уреди | уреди извор]

  • Јелена Андрић
  • info@wikimedia.rs.ba
  • wmrepublikasrpska@gmail.com

Да ли сте знали?[уреди | уреди извор]


... да је Весна је богиња прољећа у старој словенској религији? Весну су Словени доживљавали као лијепу, насмијану младу дјевојку окићену вјенцима и у бијелој хаљини. Коса јој је била украшена цвијетним звонима.
... да је Мокош у митологији Источних Словена богиња плодности, заштитница жена и женских послова? Мокош се брине о женском здрављу и породу. Она помаже породиљама и штити њихову дјецу, истовремено помажући жени да очува добар брак.
... да је Морана у словенској традицији симбол смрти и зиме? Морана је била дуга и хладна зима, зима која је са собом могла да донесе смрт у облику глади и неиздрживе хладноће, која је могла да буде узрок болести или помора стоке. Због тога се њен долазак увијек са страхом ишчекивао, а одлазак бурно и радосно славио
... да је Лада — богиња љета, љубави и љепоте из старословенске митологије? Лада се представља као дјевојка дуге златне косе у коју је каткад уплетен вијенац од житног класја. На њеним грудима каткад се налазио и симбол Сунца, знак животодавне моћи.
... да је Жива у словенској митологији, богиња живота? На глави је имала украс, који је подсјећао на сунчеве зраке; била је огрнута лаким огтачем, голих груди и рамена. У лијевој руци држала је класје жита, у десној воћку сличну јабуци.