Википедија:Како написати први чланак на Википедији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први чланак на Википедији је најтежи.

Прво се пријавите на Википедију.

Најбоље је да пронађете неки текст у коме има нека реч обележена црвеном бојом. Кликните на ту реч и отвара се следећи РАДНИ екран.

У празан простор уписујете текст Ћирилицом.

Пређите мишем полако по траци у боји са иконицама непосредно изнад РАДНОГ екрана и прочитајте шта значе иконице у боји.

Лепо би било да прва реченица буде објашњење појма о коме пишете. Нпр.

Чекић је алат за укуцавање ексера...“ или

Вук Стефановић Караџић је творац ћирилице коју данас користимо“ и даље само пишете. Одвајајте пасусе са два ентера, мало и експериментишите.

Ако хоћете да урадите повезницу за неку реч која вам се чини важном и коју треба касније додатно објаснити, кликните мишем на најдоњи ред Код и то знаци други или трећи по реду '[[]]' или '[[|]]'. Први је ако је реч управо онаква каква треба да служи за повезивање (у првом падежу) нпр. [[Зоран Петровић]] видеће се као Зоран Петровић а ако је у неком другом падежу тада се пишу две речи [[Десанка Максимовић|Десанке Максимовић]] видеће се као Десанке Максимовић лева реч је повезница а десна се види на екрану у боји. Ако појам постоји биће плава ако не биће црвена у коначном тексту.

Када завршите чланак, кликните на сиво дугме Покажи претпреглед. Тада се чланак лепо види како ће да изгледа. Приметићете грешке па се поново вратите доле у текст и исправите га, док не буде добар. Тек када сте задовољни притисните дугме Сними страницу. И готово! Ваш први чланак је меморисан на Википедији.