Пређи на садржај

Википедија:Политика приватности

С Википедије, слободне енциклопедије
Ову верзију политике приватности одобрио је 2008. године Одбор повереника Фондације Викимедије. Молимо вас да ако желите да дискутујете о овој политици или да предложите неке измене, то урадите на страници за разговор на Мети.
Потребно је превести овај текст и убацити линк ка њему на дну сваке странице (MediaWiki:Copyright).

Општи оквир

Ова политика се односи на личне информације које складишти Фондација на својим серверима и које су у вези са њеним пројектима и њиховим заједницама. У складу са својом политиком складиштења података, Фондација складишти најмању могућу количину личних информација које су потребне за нормално функционисање њених пројеката.

Јавни и колаборативни карактер пројеката

Сви пројекти Фондације Викимедије засновани су на сарадњи њихових корисника који користе Медијавики софтвер. Било ко са интернет приступом (без икаквих других ограничења), пријављен као регистрован корисник или непријављен, може да уређује странице чије је јавно уређивање омогућено. Тиме уредници стварају објављени документ и јавни запис сваке додате, одузете или промењене речи. Ово је јавни чин, а уредници се јавно идентификују као аутори тих измена. Сви доприноси на пројекту и све јавно доступне информације о тим доприносима, неопозиво су лиценциране слободном лиценцом и дозвољено је њихово слободно копирање, цитирање, поновно коришћење и адаптирање уз извесна ограничења.

Активности на пројектима Фондације

Генерално, ова политика се примењује само на приватне податке које држи или складишти Фондација, који нису јавно доступни.

Интеракције са пројектима које нису покривене овом политиком укључују, али нису ограничене на њих, аспекте претраживања и уређивања страница, коришћење вики функције слања имејла, пријављивања и слање порука на мејлинг листе које хостује Фондација, комуникација са волонтерима преко тикет система Фондације (ОТРС). У току ових интеракција ИП адреса корисника и други могући лични подаци могу бити откривени јавности или специфичној групи волонтера који раде независно од Фондације.

Корисници такође могу контактирати и путевима ван сајтова Фондације, путем имејла, ИРЦ-а или другог клијента за четовање, или неког другог независног сајта, стога треба да сами процене ризик који то укључује, у складу са сопственом потребама за приватношћу, пре него што крену да користе ове методе комуникације.

Кориснички налози и ауторство

Фондације не захтева од уредника да се региструју на пројекте. Било ко може да уређује као непријављени корисник, и у том случају, биће идентификовани према својој ИП адреси. Пријављени корисници идентификују се својим корисничким именом које су сами изабрали. Корисници бирају сами лозинку, која је тајна и која се користи за верификовање интегритета њихових налога.

Осим у случајима кад то захтева закон, нико је сме откривати, или намерно износити корисничке лозинке и/или колачиће који се генеришу ради идентификације корисника. Отворени кориснички налози не могу се брисати. У зависности од правила на појединим пројектима, могуће је променити корисничко име налога. Фондација не гарантује испуњење захтева за измену корисничког имена.

Сврха скупљања личних информација

Фондација ограничава сакупљање личних података корисника само у оноликој мери која је потребна за добробит њених пројеката, укључујући, али не и ограничавајући се само на следеће:

Побољшање јавне одговорности на пројектима. Фондација је свесна чињенице да сваки систем који је отворен толико да у њему може да учествује највећи могући број људи, такође је и подложан и одређеним злоупотребама и контрапродуктивном понашању. Фондација и заједнице пројеката су успоставили одређени број механизама за спречавање или заустављање злоупотреба. На пример, када се истражује злоупотреба на пројекту, укључујући и злонамерно коришћење „лутака“ (дуплих налога), вандализама, малтретирања других корисника, непродуктивно понашање, ИП адресе корисника (које су доступне или из историје измена или из записа из базе података) могу бити коришћене како би се идентификовао извор или извори злоупотребе.Ова информација је доступна корисницима са администраторским правима које су њихове заједнице одабрале како би штитили пројекат.
Обезбеђивање статистика веб сајта. Фондација сакупља сирове дневничке податке из корисничких посета. Ови дневници се користе за производњу статистичких страница сајта; сирови дневнички подаци никад се не објављују у јавност.
Решавање техничких проблема. Дневнички подаци могу да помогну девелоперима да реше техничке проблеме као и да уђу у траг злонамерним веб пауцима који се налазе на сајту.

Детаљније о складиштењу личних података

Општа очекивања

ИП и друге информације техничке природе

Кад посетилац тражи или чита неку страницу, или пошаље мејл преко Викимедијиног сервера, не складишти се ништа више информација него што је то уобичајено и као што то раде иначе све веб странице. Фондација Викимедије може да задржи сирове записе тих трансакција, али они неће бити објављени нити ће бити коришћени за праћење легитимних корисника.
Када пријављени корисник уређује страницу, сервери складиште на одређени период времена поверљиве податке везане за ИП информације. Ове информације се аутоматски бришу након извесног времена. Код непријављених уредника, њихов ИП је јаван и служи као доказ ауторства одређене измене. На тај начин, трећа страна може да идентификује аутора измене на основу његовог ИП и у комбинацији са другим доступним информацијама. Уређивање с корисничким налогом омогућава бољу заштиту приватности.

„Колачићи“

Веб сајтови постављају привремене „колачиће“ (енгл. cookies) на рачунар посетиоца кад год он посети неку од страница пројеката. Читаоци који не желе да се региструју или уређују, могу да одбију тај „колачић“, који ће бити обрисан на крају сесије (сеансе) у веб читачу. Колачићи се могу поставити и када се неко пријави како би се одржао статус пријављеног. Ако неко сачува корисничко име и лозинку у свом серверу (послужиоцу), та информација ће се чувати 30 дана, током којих ће сваки пут бити поново послата серверу приликом сваке нове посете пројекту. Уредници који користе јавне рачунаре и који не желе да своје корисничко име прикажу будућим корисницима тог рачунара, треба да очисте „колачиће“ након коришћења рачунара.

Историја странице

Измене и други доприноси на Пројекту или на неком од чланака, корисничкој страни или страни за разговор се чувају трајно. Уклањање текста са пројекта не значи и његово трајно брисање. Уобичајено, на пројектима свако може видети претходну верзију чланка. Чак и ако је чланак обрисан, корисник коме је поверено веће право приступа може видети садржај који је обрисан за јавност. Информације могу бити трајно обрисане само од стране појединаца који имају приступ Викимедијиним серверима, али осим у ретким случајевима када се од Фондације захтева да обрише историју промена по налогу суда или неког другог државног органа, не постоји гаранција да ће информације бити трајно обрисане.

Кориснички доприноси

Информације о доприносима корисника се такође прикупљају и доступне су јавности. Доприноси корисника се евидентирају према њиховој регистрацији и статусу логовања. Подаци о доприносу корисника као што су време када је измена извршена као и број измена су јавно доступни преко корисничке листе доприноса и у агрегатној форми објављеној од стране других корисника.
Читање пројеката
Приликом посете страницама, количина информација која се прикупља није већа од количине информација које се уобичајено прикупљају од стране других сајтова. Осим уобичајених сирових података о логовању, који се прикупљају за генералну употребу, посете страницама ни на који начин не откривају идентитет посетиоца у јавности. Узорак сировог податка о логовању може укључивати и ИП адресу корисника, али се она не репродукује у јавности.
Уређивање пројеката
Измене на пројекту се идентификују путем корисничког налога или путем ИП адресе уређивача, а историја уређивања се генерише активношћу уређивача у листи доприноса. Ова информација ће бити трајно доступна у пројектима.
Улоговани регистровани корисници:
Улоговани регистровани корисници не излажу своју ИП адресу јавности осим у случају злоупотребе, укључујући и вандализам на вики страници од стране корисника или другог корисника са истом ИП адресом. ИП адреса корисника се чува на Вики серверима одређени период времена, током којег је доступна администраторима сервера и корисницима којима су одобрена чекјузерска права.
ИП адреса и њена повезаност са корисничким налозима које је деле, може бити јавно објављена под одређеним околностима (види доле).
Уреднике који користе пословни мејл сервер од куће или преко ДСЛ или кабловске интернет конекције је релативно лако идентификовати путем њихове ИП адресе; у том случају ће бити лако извршити упоређивање свих доприноса на различитим пројектима који су учињени са исте ИП адресе. У оваквим ситуацијама, отварање и коришћење корисничког налога је бољи начин за очување приватности података.
Неулоговани регистровани корисници и нерегистровани корисници:
Уредници који се нису улоговали могу бити идентификовани према њиховој ИП адреси. У зависности од врсте интернет конекције, њихова ИП адреса може бити праћена до великих интернет провајдера или конкретније, до школа, пословних просторија или домова. Могуће је користити ову информацију у комбинацији са другим информацијама, укључујући и стил уређивања и склоности, како би се аутор у потпуности идентификовао
Дискусије
На вики страницама за разговор:
Свака страница која се може уређивати може и теоретски бити место за разговор. Уобичајено, разговор се на Фондацијиним пројектима обаља преко корисничке странице за разговор (сваки корисник има своју страницу за разговор), на страници за разговор чланка (сваки чланак има своју страницу за разговор) или на страницама које су посебно намењене за разговор и које функционишу као форум (нпр. Трг). Политика приватности примењује се и на странице за разговор на исти начин на који се примењује и на остале садржаје на пројектима.
Путем електронске поште:
Корисници нису у обавези да наведу свој електронску адресу приликом регистрације. Корисници који то учине могу онемогућити друге улоговане кориснике да им шаљу имејл подешавањем опција које пружа вики софтвер. Када примају имејл од других корисника њихова адреса остаје скривена. Када одлуче да пошаљу мејл другим корисницима, њихова адреса је видљива у пољу пошиљалац.
Електронска адреса корисника унета приликом регистрације може бити коришћена за комуникацију од стране Фондације. Корисници који при регистрацији нису унели валидну електронску адресу неће моћи да ресетују своју лозинку у случају да је забораве. У оваквим ситуацијама корисници могу контактирати неког од сервер администратора Викимедије како би била унета њихова нова електронска адреса. Корисник може уклонити своју електронску адресу из регистрованих података како би спречио њену употребу. Приватна кореспонденција између корисника може бити сачувана по жељи тих корисника и на њу се не односи политика Фондације Викимедија.
На мејлинг листама:
Електронске адресе које се користе за комуникацију путем мејлинг листа Пројекта су доступне другим корисницима листе. Архива већине мејлинг листа је јавна, а претрага јавних архива може се обавити путем интернета. Електронска адреса корисника листе такође може бити „цитирана“ у мејловима других корисника. Ове електронске адресе као и поруке послате на мејлинг листу могу бити архивиране и учињене трајно доступним јавности.
Путем ОТРС:
Неке електронске адресе (као што су info-en и wikimedia dot org) форвардују мејл тиму волонтера којима је Фондација поверила коришћење тикетинг система, као што је ОТРС, за одговарање. Мејлови послати овом систему нису јавно доступни али ће волонтери изабрани од стране Фондације имати увид у њих. Тим који је задужен за тикетинг систем може расправљати о садржини мејлова са другим сарадницима у циљу квалитетнијег одговора. Мејл упућен на приватне адресе чланова Управног одбора или других функционера Фондације такође може бити упућен ОТРС тиму. Ове поруке и електронске адресе могу бити сачуване од стране ОТРС тима и било ког имејл сервиса који користе и могу им бити доступне.
Путем ИРЦ:
ИРЦ канали нису званично део Фондације Викимедија и не налазе се на Викимедијиним серверима. ИП адреса корисника који четују преко ИРЦ канала може бити доступна другим учесницима. Приватности корисника на сваком од ИРЦ канала може бити заштићена само у складу са политиком коришћених сервиса и канала. Различити канали имају различиту политику о томе да ли логови могу бити објављени.

Приступ личним информацијама и њихово објављивање

Приступ:

На Пројектима углавном раде волонтери. Неки активнији корисници одабрани су од стране заједнице и дат им је привилеговани приступ. Нпр. корисницима Википедије на енглеском језику, ниво приступа Википедији одређен је њиховим присуством у различитим „корисничким групама“.

Други корисници који могу имати приступ личним подацима обухватају, али нису ограничени само на кориснике који имају приступ ОТРС, чекјузере и вршиоце надзорних функција, кориснике одабране од стране заједнице за обављање функције стјуарда или арбитра, запослене у Фондацији Викимедија, чланове управног одбора, постављена лица и лица под уговором и агенте запослене од стране Фондације, девелопере и остале који имају висок степен приступа серверима.

Приступ и објављивање ових података у складу је са Законом као и са појединим политикама које покривају неке од функција у питању. Размена информација између привилегованих корисника не сматра се „објављивањем“

Објављивање: политика објављивања информација

Политика Фондације Викимедија у вези са објављивањем личних податка прикупљених на сервер логовима, кроз записе у чекјузер бази података или путем неког другог јавности недоступног метода је да ови подаци могу бити објављени од стране волонтера или запослених у Викимедији само у некој од следећих ситуација:

  1. У одговору на судски налог или било који обавезујући налог од стране органа реда,
  2. Уз дозволу корисника на кога се односе лични подаци,
  3. У случају истраге због злоупотребе,
  4. Када се информација односи на преглед странице генерисан од стране спајдера или бота и када је њена дистрибуција неопходна да би се илустровали или решили технички проблеми,
  5. Када корисник вандализује чланке или истрајава у деструктивном понашању, подаци могу бити учињени доступним вршиоцу услуге, керијеру или трећој страни како би помогли у прецизнијем блокирању ИП адресе, или у формулисању жалбе релевантном интернет провајдеру,
  6. Када је неопходно заштитити права, имовину или безбедност Фондације Викимедија, њених корисника или јавности.

Осим у горе наведеним случајевима, политика Викимедије не дозвољава дистрибуцију личних података ни под којим другим околностима.

Приступ треће стране и обавештавање регистрованих корисника у случају покретања правне процедуре за приступ личним подацима:

Општи принцип је да се приступ и складиштење личних података у свим пројектима мора свести на минимум и да се они смеју користити само интерно у функцији добробити пројеката. Ипак, понекад Фондација може добити судски налог или неки други обавезујући налог од органа реда, суда или другог еквивалентног државног органа, којим јој се налаже да омогући приступ личним подацима регистрованих корисника и због кога Фондација може бити принуђена да поступи у складу са налогом. У случају оваквог правно обавезујућег налога, Фондација ће покушати да обавести тангираног корисника у року од три радна дана након пријема налога и то слањем имејла на електронску адресу (ако постоји) коју је тангирани корисник навео приликом регистрације.

Фондација не може оваквом кориснику пружати правне или било какве друге савете у вези са адекватним одговором на налог. Фондација признаје да такви корисници могу имати право да се одупру или ограниче објављивање ових информација тако што ће суду поднети захтев за укидање налога. Корисници који желе да се супротставе судском налогу или другом обавезујућем налогу треба да потраже правни савет у вези са применом права и расположивим процедурама.

Уколико Фондација прими захтев за укидање или ограничење судског налога који је уручен суду као резултат деловања корисника или његовог адвоката, Фондација неће открити тражену информацију све док Викимедија не добије судски налог да то учини.

Регистровани корисници нису дужни да у своје регистрационе податке унесу електронску адресу. Ипак, уколико тангирани регистровани корисник није унео електронску адресу, Фондација неће бити у могућности да обавести корисника мејлом када добије захтев од стране органа реда за омогућавање приступа личним подацима корисника.

Одрицање одговорности

Фондација Викимедије верује да је одржавање и очување приватности корисничких података веома важна ствар. Ова политика приватности, заједно са другим правилима, решењима, и акцијама које предузима Фондација, представља искрени напор да се одржи сигурност ограничених корисничких информација које су сакупљене и похрањене на нашем серверу. Ипак, Фондација не може да гарантује да ће ове информације корисника остати приватне. Признајемо да, упркос нашим искреним напорима да заштитимо приватне податке корисника, одређене особе ипак могу развити методе за откривање таквих информација и њихово објављивање. Због тога, Фондација не може да гарантује безбедност од неауторизованог приступа тим информацијама добијеним на основу учествовања на пројектима Фондације или њиховим заједницама.

Види још