Пређи на садржај

Википедија:Савети о вршењу измена

С Википедије, слободне енциклопедије

Ова често постављана питања (FAQ) одговарају на најчешће постављана питања у вези Википедије. За потпуну помоћ о уређењу чланака, погледајте страну помоћ, као и ове чланке:

Како да уређујем страну?[уреди | уреди извор]

Врло је једноставно. Само кликните на картицу „Уреди“ на врху стране или на друге повезнице за уређивање на десној ивици стране уз наслове, и куцајте. Погледајте Како се мења страна да научите о како се праве повезнице, користе подебљана и искошена слова, повезују слике и многе друге ствари...

Али ја имам проблема при уређивању у мом прегледачу (browser)![уреди | уреди извор]

Погледајте Википедија:Примедбе о прегледачима.

Како да направим повезнице (links)?[уреди | уреди извор]

Повезница је само име стране између двоструких угластих заграда. Такође је могуће уредити да повезница приказује текст који је другачији него онај у самој повезници:
[[име странице]]
[[име странице]]суфикс -- суфикса ће бити приказан као део повезнице
[[име странице|приказани текст]] -- уцевљена повезница (piped link): сакрива се име стране и приказује нешто друго (ово користите штедљиво и никад не стављајте „кликни овде“!). Ово је посебно погодно за српски језик, на пример: Он је био пријатељ [[Никола Тесла|Николе Тесле]].
[[име стране (вишезначно)|]] -- „трик са цеви“ (pipe trick): део у заградама неће бити приказан.
Примедба - не морате да ставите знаке за подвучено („_“) да глуме размак (као што се види у повезницама). И празно место (space) је сасвим у реду.

Како да преименујем страницу?[уреди | уреди извор]

Регистровани корисници са одређеним стажом могу да премештају странице; то премешта садржај и историју стране под нов наслов, а под старим насловом прави страну за преусмеравање. Овај метод је бољи од ручног копирања садржаја чланка, пошто чува историју стране, као што и захтева наша лиценца. Користите везу „премести“. Након што преместите страну, молимо вас кликните на повезницу „Шта је повезано овде“ и поправите повезнице ка старој страни (која ће на списку „Шта је повезано овде“ бити означена са „Преусмеривач“). Погледајте Како преименовати (преместити) страну.
Слике и остали медији се не могу преименовати. Можете да сачувате копију датотеке на ваш рачунар, тамо јој промените име и потом је пошаљете под новим именом. Исправите све повезнице ка претходној датотеци да показују на нову и потом стару означите са „Слике за брисање“, постављањем шаблона {{сзб}} на страну са описом слике. Ово ће је додати у категорију Слике и медији за брисање а неко од администратора ће је обрисати за вас.

Како да обришем страну?[уреди | уреди извор]

Као прво, молимо вас немојте да „празните“ чланке. Такве измене ће врло вероватно убрзо бити враћене, тако да су успут и бесмислене.
Поступак за брисање је објашњен на Википедија:Правила брисања. Чланци које треба обрисати су најчешће предложени на Википедија:Гласови за брисање.

Како да изменим страну за преусмерење?[уреди | уреди извор]

Најлакши начин да измените страну за преусмерење јесте да кликнете на повезницу коју видите на врху стране након што сте преусмерени: „Преусмерено са...“ На пример, ако покушате да одете на страну САД, бићете преусмерени на страну Сједињене Америчке Државе. На самом врху ћете приметити поруку „(Преусмерено са САД)“. Кликните на повезницу САД и моћи ћете да измените страну за преусмерење. Погледајте Преусмерење.

Колико треба да буде дугачак идеалан чланак?[уреди | уреди извор]

Будући да се стране могу међусобно повезивати, питање је колико треба да буде дугачак идеалан чланак Википедије? Добро правило би било мање од 5000 речи, осим ако тема захтева стварно широко разјашњење. Међутим, за сложеније теме могуће је повезати заједно више краћих чланака, користећи једну страну као средиште које их све повезује заједно.
На пример:
Нешто
Историја Нечега
Физички опис Нечега
Однос са Оним Другим
Модерне културне иконе и Нешто
Свакако ће вам требати поднаслови и ако пишете један дугачак чланак. Ако напишете дугачак параграф, морате додати нове преломе редова. Википедије је по структури мрежа а не текст који се чита линеарно.
Погледајте чланак на Мети „Wiki is not paper“ за даљу расправу.

Како да сазнам колико је велик чланак?[уреди | уреди извор]

Резултати претраживања исписују и величину, на пример „Периодизација (30000 бајтова)“. Ако је претраживање онемогућено, прекопирајте садржај кутије за уређивање у уређивач и снимите га као текстуалну датотеку и потом проверите својства датотеке. Могуће су неке варијације, зависно од тога да ли ознака за нови ред заузима један или два бајта.
Када чланак достигне 32 КБ на врху екрана при уређивању се приказује упозорење, будући да неки прегледачи (браузери) имају проблема од те величине надаље. Такође, врло је вероватно и да ће стварати проблеме и читаоцима и уредницима.

Шта да радим када је чланак предугачак?[уреди | уреди извор]

Погледајте Википедија:Како разбити страну на више делова.

Како да утврдим шта су други корисници изменили у чланку?[уреди | уреди извор]

Википедијин софтвер може да направи списак свих промена између две верзије чланка (било две узастопне, било неке претходне и тренутне верзије), сложених у две колоне једна крај друге са наглашеним изменама (ево једног примера). На страни Скорашње измене можете да кликнете на повезницу „разл“; на страни самог чланка можете да кликнете на „историја“, потом на „трен“ или „посл“ да би видели промене.
Да би видели разлике између две произвољне верзије чланка, погледајте Википедија:УРЛови.

Како да пребацим (конвертујем) Уникод карактере у HTML специјалне карактере?[уреди | уреди извор]

Немојте то радити. То је било потребно док су постојале Википедије које користе друга кодирања сем UTF-8; међутим, од скоро су све Википедије пребачене на то кодирање, па за овим више нема потребе.

Како да поставим слике на моје стране?[уреди | уреди извор]

Прво, морате да имате права да слику објавите под условима ГНУ-ове Лиценце за слободну документацију. То значи да сте или ви створили ти слику и стога држите ауторска права, или се налази у јавном власништву. Ако се слика налази на серверу који је под вашом контролом, можете једноставно да наведете ту слику укључивањем УРЛ-а, овако:
http://moj.webserver.com/slika.png
и она ће бити укључена (приметите да ће бити само повезана, не и приказана). Ако уместо тога желите да пошаљете слику на wikipedia.org, као пријављени корисник можете да користите Посебно:Upload, па је након слања можете помињати на вашим вики странама као и горе, наводећи име датотеке :[[Слика:ИмеСлике.png|Алтернативни текст]].
Такође погледајте Правила за коришћење слика.

Како да уклоним послате ставке?[уреди | уреди извор]

Само администратори могу да уклањају послато, али свако може да пошаље нову ставку под истим именом, чиме ће заменити стару.
Ако желите да предложите неку послату слику за брисање, погледајте Википедија:Слике за брисање.

Како да описујем слике?[уреди | уреди извор]

Кликните на слику да би стигли на њену страну са описом. Такође, када шаљете слику, све што напишете у опису се ставља на страну за опис слике. Погледајте Слика:Great Horned Owl.USFWS-thumb.jpg за пример шта све иде на једну од ових страна.

Да ли постоје неки алати који чине уређивање лакшим / бржим / забавнијим?[уреди | уреди извор]

За списак таквих алата погледајте Википедија:Алати. Између осталог, могу се наћи додаци за браузере за брже уређивање и претраживање, алати за увоз HTML-а, као и побољшања за уређивање за слепе.