Пређи на садржај

Википедија:Стандардно писмо поводом непоштовања ГЛСД

С Википедије, слободне енциклопедије

Доње писмо можете послати мрежним местима (и њиховим добављачима интернет услуга) како бисте објаснили захтеве ГЛСД, и захтевали придржавање услова лиценце.

Поштовани:

приметио сам да на вашем мрежном месту, ИМЕ_МРЕЖНОГ_МЕСТА, користите чланке са Википедије на српском језику, http://sr.wikipedia.org.

Википедија охрабрује коришћење и даље ширење наших садржаја. Међутим, корисници се морају придржавати лиценце под којом се објављује целокупан *текстуални* садржај Википедије, ГНУ-ове лиценце за слободну документацију (као и лиценци под којима су објављене појединачне слике које користите). Нечињење овога представља кршење ауторског права.

Текст ГНУ-ове лиценце за слободну документацију можете наћи на http://sr.wikipedia.org/wiki/Википедија:GNU_Free_Documentation_License. Ово је једини правно обавезујући документ. Међутим, Википедија нуди савете о томе како поступати у складу са ГЛСД. Неке од смерница се могу наћи на http://sr.wikipedia.org/wiki/Википедија:Ауторско_право, посебно одељак "Корисничка права и обавезе". Један од најважнијих корака јесте да напоменете да је садржај објављен под ГЛСД. На дну сваке стране која користи садржај са Википедије, требало би укључити текст налик на: "Ова страна је заснована на чланку (упишите овде име чланка) са Википедије на српском језику, који је заштићен ауторским правом; он се користи под ГНУ-овом лиценцом за слободном документацијом. Можете га користити и даље ширити, дословно или у измењеном облику, под условом да се придржавате услова ГЛСД." Текст "ГНУ-ова лиценца за слободну документацију" би требао да повезује на текст ГЛСД на *вашем* серверу. Такође снажно препоручујемо да укључите и везу ка изворном чланку на Википедији; ово је начин да се придржавате извесних услова ГЛСД.

Слике које се користе на чланцима на Википедији објављене су под разним лиценцама. Лиценцу сваке слике наћи ћете на страни слике, до које можете доћи кликом на умањени приказ слике унутар чланка. Уколико желите да користите ове слике на свом мрежном месту, морате осигурати придржавање услова сваке од ових лиценци засебно, за шта сте сами одговорни. Слике обављене под слободним лиценцама попут ГЛСД или неких од Кријејтив комонс лиценци, уопште говорећи, дозвољавају коришћење и даље ширење материјала без ограничења, уколико се испуне услови сваке од лиценци засебно, који могу укључивати навођење аутора, лиценце, и слично. Слике за које је на страни слике назначено да се на Википедији користе под доктрином поштене употребе су заштићене ауторским правом, и Википедија не може дати правне савете по питању њихове подобности за коришћење од стране трећих лица.

Хвала на сарадњи,

ВАШЕ_ИМЕ
уредник Википедије на српском језику

Напомена[уреди | уреди извор]

Верзија овог чланка од понедељка, 18. августа у 22.13, објављује се у јавном власништву, тако да није неопходно укључивати текст ГЛСД због коришћења самог горњег писма.

Пожељно је да, из истог разлога, све наредне измене на овој страни буду предате у јавно власништво.