Википедија:Уживо/недеља, 19. фебруар 2006.

С Википедије, слободне енциклопедије

Ова недеља је била посебна јер смо иза себе имали неонацистичку провокацију, а испред себе сусрет са kuda.org која је већ преузела неке кораке око локализације и легализације Creative Commons лиценце. Обзиром да смо ми заинтересовани за све слободне лиценце желели смо да са неким поделимо искуства креирања прве па ћемо онда лакше видети и за остале.

Овонедељни сусрет се може сматрати веома садржајним и ефективним јер је са kuda.org направљен оперативни акциони план за покретање активности око Creative Commons лиценце и то: скупљање информација и интервјуисање свих невладиних организација које по свом делокругу активности могу бити заинтересовани за слободу стваралаштва, потом са тако широком базом покренути акције у неколико праваца. Ако се покаже као финансијски остварљиво, покренути турнеју са предавањима по земљи где би се објашњавало и агитовало у корист лиценце (лиценци) али у сваком случају покренути законодавно-истраживачку делатност која би подразумевала разјашњење текуће законодавне ситуације у овој области а потом и покретање потребних лобистичких и других радњи ради измене закона и уношења у законске прописе појма СЛОБОДНИХ ЈАВНИХ ЛИЦЕНЦИ. Имали смо и дискусију око тога ко би требало да се бави покретањем оваквих иницијатива али и ко би требало да буде заштитник такве врсте слободног јавног власништва (негативан пример Задужбина зграде Протокола).

Ко о чему, баба о уштипцима, тако смо се ми досетили и наших ГНУ лиценци, ГПЛ и ГФДЛ. Међутим изгледа да ћемо пре видети ЦЦ лиценцу у животу. Добро, нема везе, сачекаћемо.

Причало се мало и о предстојећим гостовањима. Тако смо сазнали да ће Џимбо имати предавање у Дому омладине и на Математичком факултету. Никола је опет интервјуисао поводом предлога етно поклона за Столмана и Џимба.