Википедија:Уживо/недеља, 24. јул 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије
Ноу комент

Данашњи састанак је био посве садржајан! Причало се о свему и свачему, али нису дошли сви које смо очекивали, па ово и није било највеће виђење до сада, али је дефинитивно било јубиларно, двадесето, па смо у то име и залили. Углавном, у суботу, Саша суботички је возовима дошао код сестре у Панчево и ја и он смо се видели и испричали (највише о Википедији) и договорили око тога о чему ће да се говори на "премијери" (данашњем састанку), јер је Ђакон рекао Саши да то урадимо када је Ђакон ишао у Сент Андреју... Да не дужим причу, код Вука нас (мене и Сашу) је сачекао Вуковић, Јован Вуковић, познатији као Јованвб. После краћег чекања придружили су нам се Бонзо и Горан Анђелковић, а онда и Обрад. Око пола четири смо одлучили да одемо до Домовине, али нас она испалила (затворена била), те ми одосмо у Жагубицу (Трамвај). Милоша смо покушавали сатима да добијемо, а када смо у томе и успели, он се извинио (спрема испит) и поздравио нас све. Краљевић Марко није био обавештен (Милошево злодело :) ), а кад смо га позвали, није био у могућности да дође, Ђорђе Стакић није био доступан, а Нина се управо била пробудила када смо је звали, па није могла доћи. Доматриос је дошао, као и обично, последњи.

Дакле, у почетку се причало о темама које смо припремили Саша, ђакон и ја. Значи, сложили смо се у следећем:

  • називи неких именских простора морају се мењати
  • именски простори Help и уз њега Help talk морају се почети употребљавати
  • Википедија:Стратегија треба да се користи (за планирања у вези са целом нашом википедијом, за портале на осталим педијама)
  • треба да се настави са преношењем чланака у изворе или сродне викије, јер ти чланци нису енциклопедијског карактера
  • треба да се активирају остале српске вики (цитати, речник, вести), као и да се састави нова главна страна на Мети и да се озбиљно размисли о координацији са Мете.
  • треба да се изврши категоризација година
  • они тешки шаблони за датуме не морају да се користе, али се за сада не бришу
  • предлог статута за непрофитну организацију, према Милошевим речима, треба да уради Нина, па је пао договор да је зовемо (по један на дан) и да је смарамо док се то не одради.
  • тимови треба да се додатно активирају, како би неки послови ишли брже.
  • Главна страна треба под хитно да се мења јер:
    • пренатрпана је
    • компликована је
    • имамо предлоге, само треба да се гласа
    • многе ствари на садашњој не стоје и не ваљају

Коооначно смо почели да састављамо званично писмо које бисмо упућивали разним сајтовима за употребу њиховог садржаја... пардон материјала, али, као што смо углавном очекивали, писање тог писма нисмо завршили, јер смо баталили када смо уочили да нас превише дигресија спречава у наставку писања, а поготово и чињеница да нам се тада Доматриос придружио, тако да се Горан Обрадовић обавезао да ће га завршити и окачити већ сутрадан ујутру (!), а видећемо да ли ће се то остварити и да ли ћемо коначно имати јединствено писмо које бисмо разашиљали по нету. Говорило се и о Горановом (не)одласку на Викиманију (и даље смо збуњени и не знамо да ли Гоки иде)!

Анадр ноу комент

Причало се још о квази-новој Милошевој концепцији Трга, RC патролирању, новим и старим споменицама (заправо Горановим и о њиховој категоризацији), па самим тим и о имплементисању Кејтс тула у саму википедију, о огромном уносу оних 54,2 милиона чланака (заправо смо се сложили да би требало да се унесу само насељена српска места + већи европски градови са преко 500,000 становника), о пребацивању многих слика на Комонс (оставу), о гласањима, Јоциним хемијским елементима, коришћењу опције израде временских линија, о томе ко генерално треба постати администратор а ко не и које су разлике између уредника и корисника. Такође се направила паралела између употребе шаблона и табела за одређене случајеве; Доматриос је покренуо полемику око ауторских права, причало се и о "усменој википедији" (википедији у аудио формату) за слепе, као и о Жегжуовој имплементацији софтвера за наше језичке варијанте.

Е сад, што се тиче оног преосталог, необавезног дела, ред је нешто рећи и о таквим темама, јер су оне опуштене и често долазе саме по себи, сем кад их неко не наметне... Данас смо рекли да нећемо да причамо о темама везаним за Други светски рат (Горан се оградио и рекао је да он није разлог за такве теме, али знамо да једва чека да прича о њима :) ), и на крају је испало да ни нисмо (чуда се заиста дешавају). Иначе, покушали смо да сазнамо Доматриосово порекло, али изгледа да је то још једна од животних нерешивих мистерија; причало се о ОЦР-овању, "неуклидској геометрији", затим било је филозофских расправа између Горана и Доматриоса и два Горана, а Доматриос нам је испричао неке масне вицеве. Бонзо ми је рекао да напишем како је на неком Y чланку Доматриос стручно провоцирао X особу, која је недолично реаговала и три тачке. Били смо и у правним водама дискутујући о томе шта све ко може да уради у свету рачунара, интернета, мултимедије и википедије. Али таман кад сам помислио да неће бити разговора на тему политике, кренуше главни "политичари": било је речи о шестодневном рату, хрватско-српским односима, Ромима (или Циганима!?), Шиптарима (или Албанцима!?) итд.

Све у свему, за седам сати, свашта се постигло: пали су неки договори, причало се о којечему, договорено је да се следећи састанак одржи у Новом Саду (уколико наравно има Новосађана који желе то), а поврх свега смо се одлично забавили. Е сада, да сте били на састанку, сазнали бисте како се на сафарију можете решити лава уз помоћ јабуке и индига, као и то како да јебете 3 женске у исто време. Сазнали бисте и које смо Википедијанце овога пута оговарали и у ком контексту (овога пута смо заиста споменули млого људи). Значи, ко је био, није зажалио, а ко хоће да дође, нико га не спречава. --Дунго (р) 03:07, 25 јул 2005 (CEST)


Морам да исправим своју констатацију од горе. У светлу догађаја који су се одиграли ових дана, није тачно да је ово био јубиларни, двадесети, састанак, већ двадесетпрви. То није толико битно, али сам мислио да додам, чисто да неког то не збуни :) --Филип § 23:35, 13. фебруар 2006. (CET)[одговори]