Википедија:Уживо/недеља, 26. септембар 2010.

Са Википедије, слободне енциклопедије
Видљива лица с лева надесно: Дејан, МикиМ, Филип, више о другима у опису слике.
С леве стране, од најближег до најдаљег: Никола, Горан, Ђорђе. С десне стране, од најдаљег до најближег: Дејан, МикиМ, Филип

Запаженије ставке:

  • Статистике присутних, долазећих и одлазећих корисника
  • Увођење српске ћирилице на Википедију

Овај састанак је обиловао темама шире повезаним са Википедијом или пре са садржајем њеног ГИП-а уопште, тако да ћу гледати да ограничим своје извештавање о тим темама на површно дотицање тих тема. Дакле, на овај састанак сам дошао као трећи присутни затекавши Филипа и Николу у трибинској сали Дома омладине. Иако су били заузети радом на њиховим лаптоповима, подстицао сам их мало по мало на разговор, и таман сам их довео до тема лоших реклама и улица Београда, када нам се прикључио Горан. Преко краћих дигресија, дошли смо до разговора о могућој филиповој посети мађарској Викимедијанској заједници у кругу наредних месеци. Некако је с тог разговора тема скренула на предмет црних рупа.

Следећи (15:27) нам се прикључио МикиМ, који је имао проблеме са превозом из Новог Сада. Поред даље обраде теме о побољшању рада ВМРС, прошли смо поред теме времена када се иде на спавање и квалитета мејлинг сервиса, пошто је МикиМ изгледа имао проблема са својим хотмејл налогом. Ускоро је пристигао и Ђорђе (15:38) а нешто касније се прикључио и Дејан, којег сам из неког чудног разлога прво ја а потом и Горан почели да називамо Драганом. Но, до краја састанка је ова чудна појава потпуно ишчезла.

Поменута је јако важна тема статистика активности и присуства корисника, коју смо отворили пре око три недеље, а пре две недеље сам се ја прихватио задатка да почнем да радим у том смеру. За сада сам припремио само сиров изглед стране која би се овим бавила на основу до сада прикупљених података. За израду конкретне стране и устаљења протокола вођења ове евиденције ће требати још времена, јер треба још увек установити одговарајуће класификације садржаја, формат и место издавања. Не бих никога посебно препоручио као интересантан унос са приложеног списка. Погледајте га најбоље сами и дајте према могућности понеки предлог како би се подаци из табеле могли додатно класификовати.

У паузи између две теме, имали смо прилике да видимо како изгледа софтвер за унос података о улицама на основу сателитских снимака. Филип и Никола ће знати нешто више о овоме да кажу. Овоме придружујем и помен доскорашњих дешавања везаних за употребу Сајтнотиса и формалности унутар ВМРС.

Наредна важна тема је била могућност увођења тзв. српске ћирилице на Википедију помоћу Веб фонтова. Као што (претпостављам) већина публикума зна, тренутно најпопуларнији фонтови (па и они које у овом моменту можете да видите на ВП) у курзиву користе карактеристично руске симболе за нека слова. (Горан би боље покрио ову тему од мене) Применом Веб Фонтова бисмо могли да омогућимо да се Википедија на српском језику заиста чита и на писму које одговара српској типографији. Дакле, идеја је феноменална, али проћи ће још неко време док се реализује.

Надаље смо помињали могуће организовање неког излета, нашироко обрађивали тему политике блокирања и међуљудских односа на Википедији и о етичким мерилима којима се водимо или би требало да се водимо у балансирању ових компоненти Википедијанске заједнице. Отприлике се у том тону и завршио овај састанак. Конкретних закључака на споменуту тему није било, јер је и то била тема ван домашаја ВМРС. Значи разговор између администратора и корисника Википедије. 本 Михајло [ talk ] 22:57, 28. септембар 2010. (CEST)Одговори[одговори]