Википедија:Упутства/Не заборавите

С Википедије, слободне енциклопедије
Википедија Упутства
Овај чланак је део
Википедијиних упутстава
Упутства...

Почетак
Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Таблице
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Види још...

Помоћ

Неке ствари треба имати на уму при раду на википедији:

Понашање

Википедија подстиче отворени дијалог својих корисника, било путем разговора на страници за разговор неког чланка, страници за разговор корисника, слањем имејлова кориснику (онима који су навели свој имејл приликом регистрације) или онлајн разговором на ирц-у.

Лични напади нису дозвољени. Корисник се први пут опомене ако је регистрован па потом блокира, а ако се ради о анонимним ИП корисницима одмах се блокирају!

Уређивање чланака

Неутралност

Неутралност (често се сусреће енглеска скраћеница НПОВ [neutral point of view]) је основни захтев озбиљне енциклопедистике. Чланци не смеју бити субјективни, обојени ауторовим емоцијама, треба да буду објективни.

Теме чланака

Википедија је енциклопедија, стога речничке дефиниције (од једне реченице) о темама које нису прикладне за енциклопедију нису за википедију. Ако желите написати нешто о некој речи, посетите пројекат викиречник. На википедији нема саморекламирања и такви чланци се бришу.

Цитирање извора

Википедија није Ваш дипломски/магистарски рад да би захтевала цитирање извора, али уколико су ваши извори (материјали којима сте се служили приликом писања чланка) доступни путем Интернета и вредни пажње, слободно их наведите.

Језик Википедије

Језик српске википедије је српски књижевни језик, дакле чланци треба да буду написани српским стандардом. Чланци на википедији се могу писати и ијекавицом и екавицом јер српски језик познаје оба стандарда. На страницама за разговор можете се изражавати како желите, уз придржавање општег бонтона.