Википедија:Тим/хронологије/упутство/Рад на догађајима

С Википедије, слободне енциклопедије

Документ није потпун! Његова обрада је у току! Не поступајте по ономе што је описано у документу, пошто процедура још увек није ступила на снагу! Са друге стране, ваши предлози везани за процедуру су добродошли. --Милош Ранчић (разговор) 11:21, 9 Апр 2005 (CEST)

Догађаји[уреди | уреди извор]

Догађај је основна јединица свих хронологија. Према раду на овдашњим хронологијама, догађаји могу бити следећих врста:

  • Догађаји мањих временских размера:
    1. догађај коме може да се одреди конкретан датум;
    2. догађај који покрива више од дана а мање од једног каледнарског месеца;
    3. догађај који покрива више од месеца а мање од једне календарске године.
  • Догађаји већих временских размера:
    1. догађај који покрива више од године а мање од једне календарске деценије (календарског деселећа);
    2. догађај који поркива више од деценије (десетлећа) а мање од једног календарског века;
    3. догађај који покрива више од века а мање од календарског миленија;
    4. догађај који покрива више од једног календарског миленија

Догађаји везани за конкретан датум се разликују од осталих догађаја по томе што их је могуће сместити у дневни календар (тј. у "догодило се на данашњи дан").

Сви догађаји се бележе у одговарајуће шаблоне, с тим да међу њима постоје разлике у бележењима.

Тако се догађаји везани за конкретан датум бележе у облику [[Шаблон:ГГГГ-ММ-ДД-Б]], где је ГГГГ одговарајућа година написана помоћу онолико цифара колико је потребно (тако не треба уписивати 0208 за 208. годину, већ само 208), ММ одговарајући месец написан помоћу две цифре, ДД одговарајући датум написан помоћу две цифре, а Б редни број догађаја тог датума. У случају да се догађај догодио пре наше ере, иза године додајте мало "п" (тако би за први описани догађај који се догодио 24. септембра 509. пре наше ере требало уписати [[Шаблон:509п-09-24-1]]).

Догађаји који су трајали (или трају) од једног дана обележавају се у облику [[Шаблон:п-ГГГГ-ММ-ДД-к-ГГГГ-ММ-ДД-Б]], где су ознаке аналогне горњим (укључујући и годне пре наше ере), с тим што датум иза малог "п" означава почетак догађаја, а датум иза малог "к" означава крај догађаја.

У случају да догађај не можете одредити по датуму, месецу, години итд., на месту одговарајућих цифара упишите мало слово "н". Тако би први догађај који је трајао од једанаестог миленија пре наше ере до трећег миленија наше ере требало писати [[Шаблон:п-10нннп-нн-нн-к-2ннн-нн-нн-1]] (имајте на уму да треба уписати почетну цифру мање у односу на редни број миленија, векова, деценија).

На овај начин је могуће бележити време живота неке познате личности или неког значајног догађаја. Ако не постоји тачна година рођења неке личности или тачна година почетка неког догађаја, потребно је да је апроксимирате (на одређену годину). У том случају ћете у напомени (о томе ће бити речи нешто ниже) назначити да је у питању апроксимација. Апроксимација је битна зато да би се могли једноставно разликовати догађаји који се заокружују на веће периоде од једне године и догађаји који се заокружују на једну годину.

У опис дужих догађаја, као што је живот неке личности или трајање неког дужег догађаја немојте уписивати почетне реченице као што су "Родио се...", "Почела је...". Бот ће сам генерисати шаблоне који ће у себи садржати те реченице. Кад су у питању такве одреднице, довољно је описати у две-три реченице догађај или особу. Бот ће све аутоматски генерисати на основу датума у имену шаблона. Ипак, остатак текста упишите тако да има смисла и са почетном констатацијом "Родила се..." ("Живела је...", "Умрла је...") и без ње. Исто важи и за догађај ("Почело је...", "Трајало је...", "Завршило се..."). (Ово не важи за догађаје који су трајали једног дана. Код тих догађаја упишите у потпуности шта је то било, шта је почело а шта се завршило. Наравно, трудите се да, узмимо, не поклопите догађајем који је трајао један дан неки дужи догађај. Другим речима, не уписујте посебно да се нпр. Други светски рат завршио тад и тад. То ће већ бити уписано захваљујући дужим догађајима.)

Ипак, ако желите да аутоматизација буде потпуна, најбоље је да догађају који описујете на његовој страни задате параметре у виду "кутијица", тј. шаблона (в. нпр. "кутијицу за биографију" у чланку Махатма Ганди). Када на такав начин опишете одређену личност или догађај, једноставно (по упутству доле) пријавите боту чланак за обраду. Важно је да запазите невидљиву променљиву "значај". Та се променљива користи за опис по чему је та особа значајна или тај догађај значајан.

Позивање Милбота да унесе ваш догађај у хронологије[уреди | уреди извор]

(У овом тренутку Милбот то не ради аутоматски, одмах по додавању вашег захтева. За сада је потребна интервенција особе која управља Милботом. Идеја је да за неко време он то чини аутоматски.)

На страни Корисник:Millbot/наредбе за календаре додајте наредбу кликом на текст "Задајте наредбу Милботу" на следећи начин:

  • Све што пишете, упишите у наслов поруке. Тело поруке може бити коментар упућен особи која руководи ботом.
  • У случају да ручно уносите захтев за обраду неког догађаја:
    1. Прво упишите везу ка шаблону (нпр. Шаблон:509п-09-24-1). (Не између витичастих заграда, већ између угластих заграда!)
    2. Иза размака унесите име категорије (тачније, поднаслови) у коју спада догађај. (Списак поднаслова можете наћи на овој страни.)
    3. (У овом случају цео догађај ћете описати већ у шаблону. Бот ће само повезати ваш темплејт са одговарајућим чланцима.)
    • У случају да ручно уносите догађај који је трајао дуже од једног дана, поред наведеног учините и следеће:
      1. Ако је у питању живот одређене особе, направите размак и упишите "особа", потом, иза размака, и да ли је мушког ("он") или женског пола ("она").
      2. Ако је у питању догађај, направите размак и упишите "догађај", потом, иза размака, ког је рода догађај (он, она, оно).
  • У случају да тражите од бота да обради неку страну аутоматски, упишите везу ка страни (нпр. Махатма Ганди), па одмах иза тога размак и везу ка шаблону који користи та страна а релевантан је за обраду (у овом случају Кутијица са биографијом).

(Овај документ је нешто дужи, а његова садржина ће бити видљива оног тренутка када се успостави тачан опис послова који је потребно урадити. За сада је коментарисано да садржај не би збуњива.)