Википедија:Цитирање Википедије

С Википедије, слободне енциклопедије

Википедија је направљена за поновну употребу и ширење, због тога је названа „слободном” енциклопедијом. Наравно ова употреба мора бити коришћена по правилима (CC BY-SA 3.0) лиценце за креативно додељивање. За поновно коришћење, копију или модификацију корисник мора да:

  • Назначи да је садржај поново употребљен, копиран или модификован под условима (CC BY-SA 3.0) лиценце.
  • Идентификовати аутора текста додавањем веб адресе до странице копираног текста (или листу више аутора).
  • Навести да ли је промењен или преправљен оригиналан садржај са Википедије.
  • Остави све копиране радове под истом лиценцом као што је назначено у самом чланку.

Званични и детаљни услови коришћења садржаја на Википедији се могу наћи на страници: Услови коришћења Википедије.


Важна напомена: Задужбина Викимедија не задржава права над текстовима и сликама додатих на серверима Википедије (сем логова Википедије). Сходно томе Википедија није у могућности издавати овлашћења о репродукцији чланака и слика. Стиме, непотребно је писати на мејл адресу Википедије и тражити дозволу репродукције (осим ако желите користити логотип Википедије заштићеног законом о ауторским правима и заштитним знаковима).

Кратки цитати[уреди | уреди извор]

У оквиру права на кратки цитат нисте обавезни да испуните све обавезе CC BY-SA 3.0 лиценце али морате споменути аутора и извор. Више о томе можете пронаћи на сраници Викицитат

Међутим, CC BY-SA 3.0 лиценца је обавезна код:

  1. Интегралних копија текста;
  2. Дуге цитате;
  3. Цитати који не састоје истраживачка цитирања стручњака;

Коришћење Википедијног састава ван кратке цитације[уреди | уреди извор]

Википедија не нуди правне савете. Формално, сваки чланак припада својим ауторима и доступан је јавности под условима CC BY-SA 3.0. Већину слика и других медија заштићени су једном или више лиценци које су јасно приказани на страници описа медија. Више о томе погледдајте страницу Википедија: Ауторска права.

Како користити копију теста и слика[уреди | уреди извор]

Текст[уреди | уреди извор]

Ако је текстуални садржај Википедије под CC BY-SA 3.0 бесплатном лиценцом,могуће је користити под следећим условима:

На веб сајту:

  1. Написати веб адресу која води до чланка Википедије или споменути његове ауторе (на пример давањем линка до историје чланка);
  2. Написати и дати приступ CC BY-SA 3.0 лиценци; на пример, додати линк који објашњава саму лиценцу: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en ;
  3. Ако измените чланак, можете се додати на листу аутора, али цео текст мора да остане доступан под CC BY-SA 3.0 лиценци.
Пример:
Ако је чланак на веб сајту, то треба да изгледа овако: Пас, такође познат и као домаћи пас (лат. Canis lupus familiaris), је припитомљени сисар (Mammalia) из породице паса (Canidae). Археолошки налази доказују да пас најмање 9.000 година живи уз човека, иако постоје индиције да се тај период продужи на читавих 14.000 година. Фосилни остаци показују да су преци модерног пса живели уз човека још пре 10.000 година.

© Copyright „име аутора” - овај чланак је под лиценцом CC BY-SA 3.0

Ако је чланак преписан на папиру, треба да изгледа овако: Пас, такође познат и као домаћи пас (лат. Canis lupus familiaris), је припитомљени сисар (Mammalia) из породице паса (Canidae). Археолошки налази доказују да пас најмање 9.000 година живи уз човека, иако постоје индиције да се тај период продужи на читавих 14.000 година. Фосилни остаци показују да су преци модерног пса живели уз човека још пре 10.000 година.

Аутори: „име аутора”- овај чланак је под лиценцом CC BY-SA 3.0

Слике[уреди | уреди извор]

Мултимедијалне датотеке доступне на Википедији објављују се под лиценцама које су специфичне за сваку датотеку. За њихову поновну употребу погледајте информације о лиценци које су детаљно описане на страници с описима која је доступна за сваку датотеку. Све мултимедијске датотеке које се користе у Википедији се увозе у заједничку базу података, Wikimediа Commons осим неких датотека, попут логотипа. Дакле, баш као што се Википедија може у потпуности поново користити под слободним условима, тако и све слике кориштене на веб локацији могу бити третиране на исти начин.

Свака лиценца има своје услове поновне употребе. Међу лиценцама које се користе за мултимедијалне датотеке посебно се може наћи:

Како навести ауторе чланка[уреди | уреди извор]

Све што требате да урадите је да кликнете на картицу „Историја” у горњем десном углу сваког чланка и затим „статистика странице”.