Пређи на садржај

Википедија:Podešavanje ćirilice i latinice

С Википедије, слободне енциклопедије

Potrebno je otići u meni kontrolnog panela za regionalne jezike i podesiti tastaturu na ćiriličnu, što se nalazi u podmeniju Regional and Language Options->Languages->Details. Kada dodate srpsku ćirilicu, prelaženje sa jednog tipa slova na drugi postižete pomoću kombinacije tastera Alt+Shift * i kombinacije koju ste sami podesili (broj od 0-9).

* - Kombinacije sa Ctrl+Shift su takođe moguće.

Uđite u Kontrolni panel preko Start menija i izaberite stavku Clock, Language and Region. Zatim pod Regional and Language Options izaberite Change keyboards or other input methods a u novootvorenom prozoru kliknite na dugme Change keyboards. U dodatnom prozoru kliknite na dugme Add i izaberite srpsku ćirilicu ili latinicu iz ponuđenih opcija, a izbor zatim potvrdite pritiskom na OK. Kada ste to uradili, izaberite opciju Apply nakon čega možete da prelazite između pisama izborom željenog iz menija u donjem desnom uglu ekrana.

Potrebno je otići u Control Panel, i odabrati opciju Clock, Language and Regions. Potom naći opciju Change Keyboards or other input methods. Nakon toga, u meniju Keyboard and Languages, kliknuti na Change Keyboard, pa na Add, pronaći ćirilicu ili latinicu u spisku jezika i sve snimiti. U dnu ekrana, u donjem desnom uglu naći će se opcija koja je po defaultu EN gde možete da menjate željeni jezik.

Uključite Settings (Ući u Start meni i pritisnuti dugme u obliku zupčanika), potom pritisnite Time & Language, i posle Region & Language u meniju sa strane. Odaberite opciju Add a Language i nakon toga ukucajte Srpski, zatim pritisnite Srpski(latinicom napisan ili ćirilicom, koje god pismo želite koristiti), ili potražite Srpski na listi i zatim pritisnite Srpski(latinicom napisan ili ćirilicom, koje god pismo želite koristiti). Nakon toga, odaberite bilo koju od navedenih opcija (ne razlikuje se ako uključite Srpski, Crna Gora ili Srpski, Bosna i Hercegovina ili Srpski, Srbija). Vaša tastatura na Srpskom je spremna, samo je potrebno da uključite kucanje na Srpskom tako što ćete pritisnuti bilo koju od ove dve kombinacije tastera, Windows+Space ili Shift+Alt, a moguće je i promeniti na Srpsku tastaturu pritiskom na novo dugme u taskbaru, na kom je skraćenica za jezik koji trenutno koristite za tastaturu, pa zatim pritisnuti na Srpski (željeno pismo).

U većini distribucija, potrebno je samo dodati mogućnost izabiranja jezika, pošto se potrebni fajlovi za svaki jezik već nalaze instalirani na računar. Da biste ovo uradili, idite u KDE meni, pa zatim Control Center, otvoriće se novi prozor. U njemu sa leve strane u stablu izaberite kategoriju Regional and Accessability, pa zatim potkategoriju Keyboard Layout. Kliknite na Enable keyboard layout i zatim iz levog panela izaberite Serbian (Latin) i Serbian (Cyrilic) i klikom na Add>> dodajte na desni panel. Ovim ste završili dodavanje, potrebno je samo dalje kliknuti na dugme Apply i zatvoriti Control Center i sve je namešteno. Treba da se pojavi u donjem delom panelu pored sata zastava zemlje čije pismo koristite. Klikom na ovu zastavu dobijate izbor mogućih pisama koje možete koristiti.

Na bilo kom Panelu desnim klikom otvorite padajući meni pa odite na prvu opciju Add to Panel.... U novom prozoru, u podmeniju Utilities odaberite ikonicu sa zastavama Keyboard Indicator i kliknite na dugme Add. Na tom Panelu će se pojaviti indikator u vidu tri slova - USA, koja označavaju trenutno pismo (jezik) tastature. Da biste dodali latinicu i ćirilicu potrebno je desnim kliknuti na indikator, odabrati Keyboard Preferences, pa karticu Layouts. Preko dugmeta Add izaberete našu državu pod Layouts, a pod Variants, za ćirilicu - With guillemets, a za latinicu Latin with guillemets. Podesite osnovni izbor tastature sistema. Pisma se smenjuju jednostavnim klikom na skraćenicu na Panelu.

Na Meku, različite jezike unosa možete izabrati u sekciji International sistemskih podešavanja. Odite u System Preferences (ikona na traci sa alatima, ili naprosto izaberite opciju System Preferences... iz Epl menija u levom gornjem uglu ekrana), i iz grupe alata Personal izaberite alat International. U dijalogu koji se pojavljuje, vama treba jezičak Input Menu. U dugačkom spisku ponuđenih jezika, izaberite Serbian (ćirilica) i/ili Serbian-Latin. Najbolje će biti da izaberete oba, kako biste mogli uređivati i ćirilične i latinične članke. Ove stavke birate označavajući kućicu pored njih (kolona On). Obavezno označite kućicu Show input menu in menu bar na dnu prozora.

Trebaćete zatim da podesite prečicu za menjanje tastatura dok radite. Pritiskom na dugme Keyboard Shortcuts... dospećete u istoimeni jezičak dijaloga Keyboard&Mouse. Pronađite na spisku stavku Input Menu, koja vama treba. Prečicu možete izabrati kako želite, ali neka ovo bude neka jednostavna kombinacija tastera jer ćete je srazmerno često koristi. (Ako koristite i Windows, prečica Option+Z je dobar izbor, jer je slična prečici Alt+Shift koju koristi Windows.)

Nakon ovoga tastaturu unosa možete birati klikom na zastavicu u gornjem desnom uglu ekrana ili pritiskom prečice (kombinacije tastera) koju ste postavili u podešavanjima.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]