Вики воли споменике

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого такмичења Вики воли споменике

Вики воли споменике (енгл. Wiki Loves Monuments, WLM) годишње је међународно фото-такмичење које се одржава током мјесеца септембра, у организацији припадника Википедијине заједнице уз помоћ локалних Викимедијиних огранака. Учесници фотографишу локална историјских споменика и културних добара у својим земљама, затим фотографије отпремају на Викимедијину оставу. Циљ овог такмичења је указивање на културна добра земаља учесница са жељом подстицања људи да фотографишу те споменике и да их отпреме под слободном лиценцом, да би се те фотографија могле користити и изван Википедије.

Прво „Вики воли споменике” такмичење одржано је 2010. године у Холандији као пилот пројекат. Сљедеће године се проширило и на остале земље Европе, тако да је према Гинисовој књизи рекорда 2011. године то било најмасовније фото-такмичење.[1] Такмичење се 2012. године проширило изван Европе, са укупно 35 земаља учесница,[2] а скупљено је преко 350.000 фотографија од 15.000 учесника. Сљедеће године се такмичење проширили на шест континената укључујући Антарктик и имало је учеснике из 50 земаља.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Guinness World Records, Largest photography competition, 2012.
  2. ^ Eglash, Ruth (28. 8. 2012). „Hundreds of cultural sites to be visually documented during "Wiki Loves Monuments event.". Jerusalem Post. Приступљено 15. 9. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]