Војна база Гвантанамо

С Википедије, слободне енциклопедије
Положај Базе Гвантанамо
Поглед на залив и базу Гвантанамо

Морнаричка база Гвантанамо или база Гвантанамо (енгл. Guantanamo Bay Naval Base) је територија у заливу Гвантанамо на острву Куба под контролом Сједињених Америчких Држава.[1]

Статус[уреди | уреди извор]

Територија обухвата 120 km² и на њој се налази поморска база Америчке ратне морнарице. База Гвантанамо је подигнута након шпанско-америчког рата 1898. године. Налази се у заливу Гвантанамо на југоистоку острва Куба, 15 km од истоименог града. То је најстарија америчка војна база ван територије Сједињених Држава, а једина војна база у земљи са којом Сједињене Државе немају дипломатске односе.

Кубанска влада се противи присуству поморске базе, тврдећи да је Кубанско-амерички уговор из 1903. године, који је дозволио изградњу базе, неважећи по међународном праву, јер Куба није била суверена држава у то време. Сједињене Државе игноришу тај став.

Затвор Гвантанамо Беј[уреди | уреди извор]

Од 2002. године, у поморској бази налазио се и војни затвор "Гвантанамо Беј" који је био логор за лица осумњичена да помажу исламске терористе, као и за заробљенике из Авганистана и касније Ирака. Јануара 2009. године, председник Барак Обама је потписао налог којим се затвор распушта.[2][3][4] [5] Међутим и поред тога затвор је још увек у употреби (2019 са око 40 затвореника).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Military Commissions Courtroom, with the USA, Army, Marine, Navy, Air Force, and Coast Guard flags
  2. ^ „Guantanamo Bay – Camp Delta”. GlobalSecurity.org. Приступљено 3. 09. 2012. 
  3. ^ „GTMO CTD Inspection Special Inquiry” (PDF). Federal Bureau of Investigation. Архивирано из оригинала (PDF) 21. 07. 2011. г. Приступљено 26. 01. 2011. 
  4. ^ „Article 10: Right to fair public hearing by independent tribunal”. BBC World Service. Приступљено 3. 09. 2012. 
  5. ^ Draft motion by the Cuban delegation to the UN