Пређи на садржај

Георгије Шенкурски

С Википедије, слободне енциклопедије

Георгије Шенкурски, Георгије Будилов - блажени, светитељ, јуродиви Христа ради, који је живео у 15. веку[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у сељачкој породици у сада већ угашеном селу Јаруполи, Велико-Николајевска жупа, у близини града Шенкурска.

Након смрти родитеља, почео је да води „насилан и глуп живот“; носио је „подлу и поцепану хаљину“, покривајући тело само онолико колико је било потребно „ради тела“, и, удаљавајући се од људи, ишао је „по шумама и непроходним местима“. Посебно је волео да се повлачи на брду у мочваром преелу у близини своје прадедовске парохијске цркве Светог Николе.

Умро је млад; у „Иконографском оригиналу” се наводи да је Георгије „седокос, исто тако са косом, као Петар апостол”. Година смрти није позната; извори овај догађај смештају у 1462, 1450, па чак и 1392. годину. Пре смрти, наредио је да се његово тело сахрани на његовом омиљеном брду у мочвари. „После неколико година“, парохијска црква Светог Николе, потопљена о реке Ваге, премештена је на ово брдо и постављена „код гроба“ Георгија.

Поштовање Георгија почело је од његове смрти, а истовремено су објављена многа његова чуда. Међу онима који су имали „велику веру“ у Георгија био је и гувернер Важског, кнез Михаил Васиљевич Хворостињин; 1514. желео је да „види мошти светитеља“ и, ископавши гроб, нашао је да мошти „нису оштећене од пропадљивих ствари“. Принц је поново прекрио мошти земљом и „постави камену гробницу преко њега и стави на њу његов лик“. Од тог времена није престајала локална прослава Светог Георгија на дан сећања на великомученика Георгија названог по њему – 23. априла; у његову част састављена је посебна „служба”[2].

Епископ Александар Закис, који је управљао Архангелском епархијом од 1890. до 1893. године, проширио је прославу Светог Георгија, наредивши да се име блаженог помиње при сваком „отпусту“ у шенкурским црквама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ГЕОРГИЙ ШЕНКУРСКИЙ - Древо”. drevo-info.ru (на језику: руски). Приступљено 2024-06-09. 
  2. ^ „ГЕОРГИЙ”. www.pravenc.ru. Приступљено 2024-06-09.