Готланд (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Готланд (регија))
Jump to navigation Jump to search
Готланд
Gotlands län
Official seal of Готланд
Грб
SverigesLän2007Gotland.svg
Држава  Шведска
Админ. центар Висби
Површина
 • Укупно 3,184 km2 (1,229 sq mi)
Становништво (2011.)
 • Укупно 57,203
 • Густина 18/km2 (47/sq mi)
Број општина 1
Ознака I
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Готланд (швед. Gotlands län) је округ у Шведској, у југоисточном делу државе. Седиште округа је град Висби. Округ је основан 1678. године.

Готландски округ је по мнмого чему посебан у Шведској. То је једини у целости острвски округ у држави, са само једном општином (истоимена општина Готланд). Такође, број становника округа је значајно мањи о осталих округа.

Положај округа[уреди]

Округ Готланд се налази у југоисточном делу Шведске. Како се округ поклапа са истоименим острвом Готланд, које се налази у средишту Балтика, то значи да округ нема управних граница са другим окрузима у држави. Најближи округ на копну јесте Округ Калмар.

Природне одлике[уреди]

Рељеф: Округ Готланд обухвата истоимено острво Готланд, највеће у Шведској, и пар острваца у непосредном окружењу. На острву преовлађују нижа подручја, до 50 метара надморске висине. Највиша тачка има 82 м н.в. Тло је махом равничарско.

Клима: У округу Готланд влада блажи облик континенталне климе под утицајем Атлантика (Голфска струја).

Воде: Готланд је у целости острвски округ у Шведској, једини такав у Шведској. Стога јер га Балтичко море запљускује са свих страна. Морска обала је умерено разуђена, са неколико острваца и малих залива.

Историја[уреди]

Град Висби, седиште округа

Подручје данашњег округа везуј се за подручје историјске области Готланд.

Данашњи округ основан је 1678. године.

Становништво[уреди]

По подацима 2011. године у округу Готланд живело је преко 57 хиљада становника. Последњих година број становника стагнира.

Густина насељености у округу је око 18 становника/км², што је нешто мање од државног просека (23 ст./км²).

Општине и градови[уреди]

Округ Готланд је јединствен у Шведској, пошто се састоји из само једне општине (Општина Готланд). Такође, у округу постоји само једно градско насеље, Висби (22.000 ст.), истовремено и седиште округа и острва. Сва остала насеља су са мање од 2.000 становника.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]