Густина насељености

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Карта света са густином становништва по државама (2015)
Карта света са густином становништва по државама (2006)

Густина насељености становништва представља просечан број становника на површини одређеног подручја (држава, регија или слично), и у правилу се наводи као просечан број „становника по квадратном километру (ст./km²)”. Другим речима, густина насељености је однос између броја становника и величине неке територије. Израчунава се на начин да се број становника одређеног подручја подели са површином истог подручја.[1][2]

Просечна густина насељености светског копна без Антарктиде је око 41 ст/км квадратни.[3]

Земља са највишом густином становништва је Монако (18.713 ст./km², а са најнижом густином становништва Монголија (2 ст./km²).

Понекад се употребљава обрнута вредност. Колика је површина која у просеку стоји на располагању једном становнику одређеног подручја. Израчунава се тако, да се површина подручја изражена у м2 подели са бројем становника на том подручју. Наводи се као „број квадратних метара на једног становника (м2/ст.)”.

Земља са најмањом површином по становнику је Монако (63 м2/ст.), а са највећом површином по становнику Монголија (500.000 м2/ст.).

Континенти[edit]

Густина насељености за све континенте осим Антарктика:

  1. Азија — 80 становника/km²,
  2. Европа — 69 становника/km²,
  3. Африка — 26 становника/km²,
  4. Северна Америка — 20 становника/km²,
  5. Јужна Америка — 20 становника/km²,
  6. Аустралија — 4 становника/km².[4]

Види још[edit]

Референце[edit]

Литература[edit]

  • Ситарица, Рада; Тадић, Милутин (2016). Географија 6 за 6. разред основне школе (7. изд.). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. ISBN 978-86-17-19478-7. 

Спољашње везе[edit]