Десептикони

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Десептикона

Десептикони (Decepticons) су зликовци непријатељи Аутобота у измишљеном универзуму Трансформерс линије играчака и с њима повезаних стрипова и цртаних серија. Најпознатији вођа Десептикона је Мегатрон.

Цртана серија[уреди]

Десептикони дугују своје ратничке навике својим претходницима који су били војни роботи, које су створили Квинтесони, ванземаљци са пет лица, док су Аутоботи потомци робота-радника. После побуне која је отерала Квинтесоне са планете Сајбертрон, Десептикони, жељни моћи, су започели грађански рат. Аутоботи нису могли ни да се надају да могу бити равни супериорној ватреној моћи и снази на бојишту Десептикона, и зато су се повукли у потају, развијајући вештину трансформације, прилагођавајући своја тела тако да могу да се претворе у друге облике. Са овим додатним моћима, Аутоботи су успели да победе у сукобу и настао је период мира, познат као Златно доба Сајбертрона, када је било обиље енергије, а планета је сијала златном светлошћу.

Ипак, радећи у тајности, Десептикони су такође развили технологију трансформације заједно са новом способношћу летења када су у роботском облику и под командом једног од првих из нове врсте, Мегатрона, су напали један аутоботски град, убивши тадашњег вођу Аутобота. Овај чин није објављен, и млађи роботи су наставили да идолизују ове нове моћне летеће роботе, све док једног таквог младог робота, Орајана Пекса, није преварио Мегатрон, дозволивши му приступ у постројење за складиштење енергије. Мегатрон је онда показао своје право лице и смртно оштетио Орајана, али је древни Аутобот, Алфа Трајон, преправио Орајана у првог од нове ратничке врсте Аутобота, Оптимуса Прајма. Оптимус Прајм је предводио Аутоботе против Мегатрона и Десептикона у грађанском рату који је избио још једном.

Али до године 2005, Десептикони су успели да у поптпуности освоје Сајбертрон, али је напад Уникрона, повезан са привременим губитком Галватрона (преображеног Мегатрона) у тој години је пореметио њихове снаге, дозволивши Аутоботима да поврате њихову родну планету и растерају своје непријатеље. Десептикони су побегли на планету Чар, свет пепела и рушевина, где су се борили да преживе све док им Галватрон није вратио, реорганизујући их и повевши их у борбу да поврате Сајбертрон.

Марвелови стрипови[уреди]

Дримвејвови стрипови[уреди]

Списак Десептикона[уреди]

Команданти[уреди]

Авиони[уреди]

Мини-касете[уреди]

Инсектикони[уреди]

Делукс Инсектикони[уреди]

Конструктикони[уреди]

Троструки претварачи[уреди]

Стантикони[уреди]

Комбатикони[уреди]

Предакони[уреди]

Тероркони[уреди]

Бетлчарџери[уреди]

Хедмастери[уреди]

Клонови[уреди]

Таргетмастери[уреди]

Шестоструки претварачи[уреди]

Дуокони[уреди]

Остало[уреди]

Роботи под маском[уреди]

Армада/Енергон[уреди]

Сајбертрон[уреди]