Диктафон

С Википедије, слободне енциклопедије

Диктафон је уређај за снимање звука који се најчешће користи за снимање говора за каснију репродукцију или за штампу. Укључује дигиталне диктафоне и магнетофоне.

Назив "Диктафон" је заштитни знак компаније са истим именом, али је такође постао уобичајен термин за све машине за диктирање, као генерички заштитни знак.

Olympus дигитални диктафон.

Историја[уреди | уреди извор]

Алекандар Грејам Бел и његова два сарадника узели су Едисонов алуминијски фонограф и значајно га модификовали како би репродуковали звук из воска уместо алуминијске фолије. Они су започели свој рад у Беловој лабораторији Волта у Вашингтону, Д. Ц., 1879. и наставили су све док нису добили основне патенте 1886. за снимање у воску.[1]

Убрзо након што је Томас Едисон изумео фонограф, први уређај за снимање звука, 1877. године, сматрао је да би главна употреба новог уређаја била за снимање говора у пословном окружењу.

Дигитални диктафони су се појавили 1990.тих година.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Newville, Leslie J. Development of the Phonograph at Alexander Graham Bell's Volta Laboratory, United States National Museum Bulletin, United States National Museum and the Museum of History and Technology, Washington, D.C., 1959, No. 218, Paper 5. стр. 69–79. Retrieved from ProjectGutenberg.org.