Дневник Бриџет Џоунс

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дневник Бриџит Џонс)
Дневник Бриџет Џоунс
Постер за филм
Жанрромантични
РежијаШерон Мегвајер
СценариоРичард Кертис, Хелен Филдинг, Ендру Дејвис
ПродуцентТим Беван, Ерик Фелнер, Џонатан Кавендиш
Главне улогеРене Зелвегер, Хју Грант, Колин Ферт, Џим Бродбент, Џема Џоунс
ДистрибутерМирамакс, BAC Films, United International Pictures
Трајање97 минута [1]
ЗемљаУједињено Краљевство, САД, Француска[2]
Језикенглески
Буџет25 милиона долара
Зарада281,9 милиона долара
Следећи
Веб-сајтwww.miramax.com/movie/bridget-jones-diary
IMDb веза

Дневник Бриџет Џоунс је романтични филм из 2001. године који је режирала Шерон Мегвајер. Главне улоге тумаче у филму Рене Зелвегер, Хју Грант, Колин Ферт, Џим Бродбент, Џема Џоунс. Филм је рађен по истоименом роману ауторке Хелен Филдинг из 1996. који по критичарима, много подсећа на роман Гордост и предрасуде. Филм је премијерно приказан 4. априла 2001. у Великој Британији, а у биоскопе је пуштен 13. априла 2001. истовремено кад и у Сједињеним Државама.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Бриџет Џоунс има 32 године, неудата и забринута због своје тежине. Ради у издавачкој компанији у Лондону где јој је главни фокус фантазија о свом шефу Данијелу Кливеру. На новогодишњој забави својих родитеља, поново се сусреће са Марком Дарсијем, познаником из детињства и сином адвоката родитеља. Марк сматра да је Бриџет глупа и вулгарна, а она мисли да је Марк арогантан и безобразан. Марк кињи своју мајку због њеног покушаја да му намести везу са „женом који пуши као димњак, пије попут рибе и облачи се као његова мајка”, Бриџет одлучује да преокрене живот. Она започиње вођење дневника како би бележила своје покушаје да престане да пуши, смрша и да нађе свог господина Правог.

Бриџет и Данијел почињу жестоко да флертују на послу. Уочи важног представљања књиге, Бриџет налети на Марка и његову гламурозну, али бахату колегицу Наташу. Бриџет одлази са Данијелом и они вечерају, упркос Данијеловој злогласној репутацији женскароша. Данијел каже Бриџет да су он и Марк били некада пријатељи, али каже да је Марк спавао са Данијеловим вереницом и да се због тога сада мрзе.

Бриџет је позвана на породичну забаву. Дан пре забаве, викенд проводе Данијел и она у некој пољској гостионици у којој такође бораве Марк и Наташа. Јутро пре забаве Данијел каже да се мора вратити у Лондон због посла и напушта Бриџет да присуствује забави сама. Када се врати у Лондон и приђе Данијелу, она открива да је спавао са својом колегиницом и затиче је у његовом стану. Бриџет прекида везе с њим и одмах тражи нову каријеру. Пронашла је нови посао на телевизији а када је Даниел моли да остане, она изјављује да би „радије имала посао да брише дупе Садаму Хусеину“.

Бриџет присуствује забави код пријатељице где је она једина слободна особа. Још једном се среће са Марком и Наташом. Марк приватно признаје Бриџет да је, упркос њеним грешкама, воли. Нешто касније, као познати адвокат, дозвољава Бриџет ексклузивни ТВ интервју у значајном правном случају који јој ојачава каријеру и омогућава јој да почне да га види у другом светлу.

Она почиње развијати осећања према Марку, а кад она погрешно и помало катастрофално покушава да направи властиту рођенданску забаву за вечеру, он јој долази у помоћ. Пијани Данијел стиже након прославе веселе вечере са њеним пријатељима и Марком и привремено монополизује њену пажњу. Марк одлази, али враћа се да изазове Данијела и њих двоје се свађају на улици и на крају провале кроз прозор грчког ресторана. Они на крају извлаче нерешено само да би Данијел нешто промрмљао "Марку" док се окрене и што само Марк може да чује; Марк обори Данијела; шокирана, Бриџет заташкава Марка и он одлази, али након самозадовољне жалбе Данијела, она га такође одбија.

Бриџетина мајка напустила је њеног оца и започела аферу са водитељем шопинг канала. Када се афера заврши, она се враћа кући и открива тајну: Марково и Данијелово пропало пријатељство резултат је што је Данијел (тада Марков најбољи пријатељ на Универзитету у Камбриџу) спавао са Марковом супругом.

Бриџет је признала своја осећања према Марку, само да би сазнала да су он и Наташа прихватили посао у Њујорку и да су на ивици ангажмана, каже Марков отац. Бриџет прекида здравицу емоционално покретним говором који се пробија док схвата безнађе свог положаја; њене речи очигледно утичу на Марка, али је он и даље одлучан да лети за Њујорк. Њени пријатељи се окупљају како би јој поправили сломљено срце изненађујућим путовањем у Париз, али док ће ускоро отићи, Марк се појављује у Бриџетином стану.

Тек што ће се први пут пољубити, она лети у своју спаваћу собу да се пресвуче у секси доње рубље. Марк завири у њен дневник, пронађе старија неискрена мишљења о њему и одлази. Бриеит, схвативши оно што је прочитао и да ће га она можда поново изгубити, трчи напоље за њим по снегу у доњем вешу од тигрове коже и џемперу, али не може да га пронађе. Незадовољна, спрема се да се врати кући кад се Марк појави са новим дневником за њу „да крене на нови почетак”. Пољубе се на улици прекривеној снегом, а Бриџет напомиње да се „лепи дечаци не љубе тако”, и на то Марк узвраћа „О, да, љубе се”.

Продукција[уреди | уреди извор]

Британска телевизијска продукцијска агенција Working Title Films је купила право да сними филм 1997. пре него што је роман постао бестселер.[3]

Учешће Рене у филму најављено је крајем маја 2000. године, чиме је окончана двогодишња потрага. Продуцент Ерик Фелнер објаснио је да она "доноси огроман карактер и убеђење делу". [4]

Критике[уреди | уреди извор]

Филм има 81% оцену одобрења на веб сајту за сакупљање прегледа Ротен томејтоуз са просечном оценом 6,9 /10, заснованом на 159 критика. Критични консензус странице гласи: "Иако је било полемике око избора глумаца, Ренеина Бриџет је симпатична и забавна, што овој романтичној комедији даје пуно шарма." [5] Још један агрегатор за рецензију - Метакритик, који додељује просек оцена до 100 од филмских критичара, израчунао је просечну оцену од 66, на основу 33 рецензије, која се сматрају „генерално повољним критикама“.[6]

Награде[уреди | уреди извор]

Колин Ферт је добио награду Европске филмске академије за најбољег глумца док је Хју Грант добио награду у церемонији Evening Standard British Film Awards.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „BRIDGET JONES'S DIARY | British Board of Film Classification”. bbfc.co.uk. Приступљено 2. 9. 2019. 
  2. ^ „Bridget Jones's Diary (2001)”. BFI (на језику: енглески). Приступљено 2. 9. 2019. 
  3. ^ „Bridget Jones's Diary : Production Notes”. cinema.com. Приступљено 2. 9. 2019. 
  4. ^ „BBC News ENTERTAINMENT Renеe wins Bridget role”. news.bbc.co.uk. Приступљено 2. 9. 2019. 
  5. ^ „Bridget Jones's Diary (2001)” (на језику: енглески). Приступљено 2. 9. 2019. 
  6. ^ „Bridget Jones's Diary”. Приступљено 2. 9. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Филмови са највећом зарадом у 2001. години (САД)
22. април