Египатска мау мачка

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Египатска мау мачка
Мачка бронзане боје
Мачка бронзане боје
Земља порекла
Египат
Стандард(и) расе
FIFeстандард
CFAстандард
TICAстандард
AACEстандард
ACFAстандард
CCAстандард

Египатска мау (мау – мачка) је једна од најстаријих раса мачака и по новијима истраживањима потиче из времена Старог Египта. Генетски кодови мумија мачака пронађени у Египту одговарају генетском коду египатске мау мачке, што је доказао британски зоолог Морисон Скот. Директно порекло води од афричке дивље мачке на коју и подсећа својим очаравајућим изгледом.[1]

Изглед[уреди | уреди извор]

Египатска мау је једина раса мачака чије тачкасто таби крзно није производ укрштања, већ представља природно обележје. Убраја се у мачке средње величине и просечно је тешка 4 до 5кг када су у питању мужјаци, 3 до 4кг када се ради о женкама. Египатска мау мачка је вижљаста и мишићава, са ногама средње дужине, при чему су задње ноге нешто дуже и малим, округлим шапама. Очи су зелене и током живота мењају нијансу.

Нарав[уреди | уреди извор]

Темпераментна и немирна египатска мау је стално у покрету. Креће се лагано, гипко и брзо и убраја у једну од најбржих раса кућних мачака, будући да у трку може достићи брзину и до 50км/х. Воли да буде у центру пажње и љути се уколико у томе не успе. Не воли држање у наручју и рукама. Није посебно умиљата, али зна бити веома послушна и одана породици. Везује се углавном за једног власника и неповерљива је према непознатим људима.

Нега и здравље[уреди | уреди извор]

Прилично је осетљива на хладноћу, и из тог разлога зими јој треба обезбедити топао простор у кући. Може патити од генетски наследних болести. Не захтева више од уобичајеног четкања, тримовања ноктију и чишћења ушију. Просечан животни век ове расе је 15 година.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mačke rase - egipatska mau”. Архивирано из оригинала на датум 05. 01. 2017. Приступљено 19. 12. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Becker, Marty; Spadafori, Gina (2006). Do cats always land on their feet?. Deerfield Beach, Fla: Health Communications Inc. стр. 200. ISBN 0-7573-0573-3. 
  • Siegal, Mordecai; Cornell Feline Health Center (Editors) (1989). The Cornell Book of Cats: A Comprehensive Medical Reference for Every Cat and Kitten. New York: Villard Books. ISBN 0-394-56787-0. 
  • Stephens, Gloria; Yamazaki, Tetsu (1990). Legacy of the cat. San Francisco: Chronicle Books. стр. 58—59. ISBN 0-87701-695-X. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]