Едви, краљ Енглеске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едви
Eadwig.jpg
Датум рођења око 941.
Место рођења Весекс
Датум смрти 1. октобар 959.
Место смрти Глостер
Гроб Винчестерска катедрала, Винчестер
Династија Династија Весекс
Отац Едмунд I Величанствени
Мајка Елгифа
Супружник Елгифа
Краљ Енглеске
Период 23. новембар 9551. октобар 959.
Претходник Едред
Наследник Едгар I Мирољубиви

Едви или Едвиг (енгл. Eadwig; Весекс, око 941. — Глостер, 1. октобар 959.) је био енглески краљ из англосаксонског периода. Био је син краља Едмунда I, а владао је од 955. до 959. године. На престо је дошао са 14 година, након смрти свога стрица Едреда. Крунисан је на крунидбеном камену у Кингстону на Темзи.

Његова краткотрајна владавина је била обележена сукобима са породицом, племством и Црквом, на чијем челу су били кентерберијски надбискуп Одо и главни краљевски саветник игуман Дунстан, којег је Едви протерао одмах по доласку на престо. Према тадашњим хроникама, до тога је дошло након славља које је одржано поводом крунисања младог краља. Иако су гости подигли чаше у његову част, Едви је напустио прославу заједно са девојком Елгифом (својом потоњом супругом). Увређен због одсуства краља Дунстан је отишао по њега и на силу га довео. Као одговор на непоштовање његовог положаја Едви је оптужио Дунстана за проневеру државног новца и послао га у прогонство. Тим чином окренуо је против себе бројне Дунстанове присталице.

Године 957. племство Мерше и Нортамбрије, предвођено, Дунстеном и Одом, прогласило је за краља Едвијевог млађег брата Едгара. Нако пораза у бици код Глостера, Едви је приморан да потпише мир, којим је он остао краљ у јужним земљама (Весексу и Кенту) а Едгар на северу. Да би се помирио са надбискупом Одом морао је пристати на раазвод брака са Елгифом, коме се Црква противила због наводног сродства међу супружницима. Краљицу су Едгарове присталице силом извеле са двора, жигосали је и протерали у Ирску. Она је касније покушала да се врати у Енглеску своме мужу али је била ухваћена и убијена после неколико дана мучења од стране Едвијевих противника. Убрзо након тога, 1. октобра 959. умро је под неразјашњеним околностима и краљ Едви у својој осамнаестој години. На престолу га је наследио шеснаестогодишњи брат Едгар I.

Извори[уреди]


Претходник:
Едред
Енглески краљеви
(955959)
Наследник:
Едгар I
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}