Експлозивни глодари

С Википедије, слободне енциклопедије

Eксплозивни пацов или пацовска бомба[1] је било оружје које је развила британска управа за специјалне операције (SOE) у Другом светском рату за употребу против Немачке. Лешеви пацова били су пуњени пластичним експлозивом и требало је да буду распоређени у близини Немачких котларница, где се очекивало да ће бити одложени спаљивањем, при чему би накнадна експлозија могла да изазове експлозију котла. Експлозивни пацови на крају нису никад били употребљени.

Развој[уреди | уреди извор]

Британски извршни директори специјалних операција, током Другог светског рата, набављивали су стотине глодара, наводно у медицинске сврхе, у којима је на крају ушивен пластични експлозив.

Када би се мртви пацов откриво у котларници локомотиве, фабрике, електране или сличног постројења, ложач који чува котао, одложио би пацова лопатом у пећи, те тако би изазвао експлозију.

Оперативна историја[уреди | уреди извор]

Британски тајни агенти кренули су у рат иза непријатељских линија наоружани сапуном који експлодира, кломпама, флашама, пумпама за бицикле, коферима и пацовима. Ови документи су били скривени у Вајтхол трезору, преко 50 година.

Прву пошиљку мртвих пацова су пресрели Немци,због тога је план SOE био одбачен.Немци су потом излагали пацове у врхунским војним школама,и тражили су још експлодирајућих пацова.[2]

У неким биографијама је записано да су пацови оштетили девет котлова у белгијским фабрикама, али је то вероватно мит.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Експлозивни пацови-нацртна табла”. 
  2. ^ „Ричард Нортон Тејлор (1999-10-26)”. 
  3. ^ „Special Operations Executive”.