Екс-чат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Екс-чат
Снимак екрана Екс-чата
Снимак екрана Екс-чата
Програмер(и)Петер Железни
Стабилно издање
Оперативни системВише-платформски
ТипИРЦ клијент
ЛиценцаГНУ-ова Општа јавна лиценца
Веб-сајтwww.xchat.org

Екс-чат (енгл. XChat), често писан и као X-Chat или xchat, један је од најпопуларнијих ИРЦ клијената за јуниксолике системе. Такође је доступан и за Мајкрософт виндоус и Mac OS X (преко посебног пројекта, X-Chat Aqua, који је у синхронизацији са главном граном развоја и далеко је популарнији од званичне верзије коју одржава Финк пројекат). Овај програм има избор за приказ по језичцима или преко дрвета, подршку за више сервера, и висок ниво могућности подешавања. Доступне су верзије за командну линију и са графичким интерфејсом, иако употреба графичке верзије далеко надмашује употребу верзије за командну линију. Софтвер је лиценциран под ГНУ Општом јавном лиценцом и користи GTK+ алате за свој интерфејс.

Додаци[уреди]

У X-Chat могу да се убацују скрипте написане у неколико програмских језика: Perl, Python, Tcl, and Ruby. Те скрипте су доступне као спољашњи додаци и садрже бинарни модуларни интерфејс, обично за програмски језик C.

Додаци могу да се "каче" за разне врсте догађаја у X-Chat-у:[1]

  • серверске догађаје као што је NOTICE или нумеричке шифре дефинисане у RFC 1459 као што је 376 за крај MOTD.
  • командне догађаје као што је mycmd која дозвољава додавање нових команди (које се покрећу у дијалогу за унос преко /command arg1, arg2, ...) или замењивање интерних команди као што је say, команда која се имплицитно покреће када корисник шаље поруке.
  • догађаје везане за штампање текста на екран који се налазе у "Text Events" дијалогу.
  • догађаје за "тајмаут" који треба да се позивају сваких n милисекунди.

У прва три случаја, додаци могу да одреде да ли желе да замене већ постојећу функцију или не.

Контроверза око шервера[уреди]

Од 23. августа 2004. године, званична верзија за виндоус постала је шервер и мора да се купи за USD$20 или AUD$25 након тридесетодневног пробног периода. Било је доста дискусија око легалности оваквог потеза. Пошто X-Chat пројекат није тражио додељивање ауторског права, развијач пројекта заправо не држи ауторско право на целокупан код. Иако је понудио да уклони и поново напише све закрпе, уколико га аутор закрпа замоли да то уради, многи осећају да он и даље крши ОЈЛ лиценцу, поготово због тога што код није доступан. Незваничне верзије за виндоус X-Chat-а[мртва веза] доступне су (без накнаде) преко сарадника који одржавају бинарне кодове најновијег издања, а често и са CVS-а.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Подршка[уреди]

Незваничне верзије[уреди]

Виндоус верзије (GPL)[уреди]

X-Chat за Виндоус[мртва веза]

Верзије које се и даље ажурирају:

Верзије које се више не ажурирају:

Додаци трећих странака[уреди]

Програмски језици[уреди]

Системски треј[уреди]