Еметофобија

С Википедије, слободне енциклопедије

Еметофобија је страх од повраћања или гледања како неко повраћа у јавности.[1] Фобија је такође повезана са страхом од мучнине.[1] Ово стање је много чешће заступљено код жена. Страх од повраћања добија јако мало пажње у односу на друге специфичне фобије.[2]

Повраћање може натерати особу са овом врстом фобије да побегне. Неки се могу плашити повраћања других људи, док се други плаше да ће и сами повратити. Неки имају и једну и другу врсту страха. Људи са еметофобијом обично пате од анксиозности; често вриште или плачу када је неко болестан.

Неки стручњаци верују да је еметофобија повезана са бригом због недостатка контроле. Многи људи покушавају да контролишу себе и своју околину на сваки могући начин, али повраћање је тешко или немогуће за контролисати.[3] Постоји много фактора који могу довести до еметофобије. Може утицати на умове мале деце, али еметофобија се може појавити код људи било које старосне доби.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Overcome Emetophobia: Fear of Vomiting”. Архивирано из оригинала на датум 26. 06. 2018. Приступљено 28. 8. 2018. 
  2. ^ „Vomit Phobia - Fear of Vomiting (Emetophobia)”. Steven J. Seay, Ph.D. (на језику: енглески). 25. 8. 2012. Архивирано из оригинала на датум 05. 07. 2018. Приступљено 28. 8. 2018. 
  3. ^ „Understanding the Fear of Vomiting”. Verywell Mind. Приступљено 28. 8. 2018.