Еупатије Коловрат

С Википедије, слободне енциклопедије
Еупатије Љвович Коловрат
Еупатије Коловрат, скулптура Ивана Коржева.
Лични подаци
Датум рођењаоко 1200.
Место рођењаСтари Рјазањ, Рјазањска кнежевина
Датум смртиизмеђу 21. децембра 1237. и 11. јануара 1238.
Место смртиизмеђу Старог Рјазања и Москве, Владимир-Суздаљ
Војна каријера
ВојскаРјазањска кнежевина
ЧинВојвода
Учешће у ратовимаМонголско освајање Русије

Еупатије Коловрат (око 1200–1238) је легендарни руски јунак из доба монголског освајања Русије.

Легенда[уреди | уреди извор]

Пад Рјазања и погибија рјазањског јунака Еупатија Коловрата, сликовито је описан у Причи о томе како је Бату разорио Рјазањ, заснованој на руским народним песмама, сачуваној у Волоколамском летопису из 16. века[1].

Према легенди, након пада Рјазања, " један од велможа рјазањских, по имену Еупатиј Коловрат, у то време беше у Черњигову са кнезом Ингваром Игоревичем"[1] - братом Јурија Рјазањског, и појури натраг, али затече рјазањску земљу опустелу и Рјазањ разорен[1]:

"И скупи мало дружине-хиљаду седамсто људи, које бог сачува, јер бејаху ван града. И погнаше по трагу безбожног цара Батија и једва га догнаше у земљи суздаљској. И изненада нападоше на таборе Батијеве и почеше сећи без милости. И сметоше се сви пукови татарски, а Татари постадоше као пијани или избезумљени...А Татари мњаху да то мртви устадоше... И скупише се силни пукови татарски, хтедући Еупатија жива ухватити. И срете се Хостоврул са Еупатијем. А Еупатиј беше див силан и расече Хостоврула на две поле до седла и поче сећи силу татарску и многе највеће јунаке Батијеве ту поби... И уплашише се Татари... и почеше бити по њему из стотина катапулта и једва га убише и донеше његово тело пред цара Батија... И рече цар Батиј, гледајући на Еупатијево тело:"... Да ја имам таквога слугу, држао бих га поред срца својега". И дадоше тело Еупатијево преосталим људима његове дружине који беху ухваћени на бојишту и заповеди их цар Батиј пустити никаква им зла не наносећи." (Прича о томе како је Бату разорио Рјазањ.[1])

У руској култури и књижевности[уреди | уреди извор]

Еупатије Коловрат је популарна тема руске поезије, књижевности и кинематографије, између осталог:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Лаврик 2009, стр. 233–239 harvnb грешка: више циљева (2×): CITEREFЛаврик2009 (help)
  2. ^ Grigorjevič., Jan, Vasilij (1991). Batu-kan : istorijski roman. Lobačev, Đorđe., BIGZ). Beograd: Prosveta. ISBN 978-86-07-00594-9. OCLC 438360055. 
  3. ^ Fayziev, Dzhanik; Shurkhovetskiy, Ivan (30. 11. 2017), Furious, Ilya Malakov, Aleksey Serebryakov, Aleksandr Ilin, Приступљено 20. 4. 2018 

Литература[уреди | уреди извор]