Жмурке

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Слика из 19. века на којој три дечака играју жмурке

Жмурке су дечја игра у којој се играчи крију, док их један или више тражи. Игру започиње један играч који број до одређеног броја а остали играчи се у том периоду траже погодно место за скривање. Након одбројавања играч или играчи који траже покушавају да пронађу остале играче који се крију.[1] Игра је пример оралне традиције, у којој старији играчи преносе игру млађима.

Игра може да се заврши на више начина у зависности од географске локације у којој су играчи научили игру, као и културних фактора. Најчешћа варијанта игре је да играч који тражи пронађе све играче и оног кога пронађе задњег је победник и он тражи у следећој игри. У другим верзијама, они играчи који бивају откривени онда помажу откривању и осталих.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Trafton, J. Gregory; Schultz, Alan; Perznowski, Dennis; Bugajska, Magdalena; Adams, William; Cassimatis, Nicholas; Brock, Derek (август, 2003). „Children and robots learning to play hide and seek” (PDF). Naval Research Laboratory. Приступљено 02. 12. 2011.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)