Застава Доње Саксоније

С Википедије, слободне енциклопедије
Доња Саксонија
НадимакДржавна грађанска застава (Landesflagge)
УпотребаГрађанска и државна застава Грађанска и државна застава 
Пропорције2:3
Усвојена1951
НадимакДржавна (Landesdienstflagge) морска застава
УпотребаДржавна поморска застава Државна поморска застава 
Пропорције3:5
Усвојена1951

Застава Доње Саксоније (нем. Flagge Niedersachsens) састоји се од заставе Савезне Републике Немачке у Црне-Црвене-Златне, са грбом Доње Саксоније, благо помереним према витлу. Ова застава је грађанска и државна застава. Двострука верзија у односу 3:5 се користи као државни заставник. [1] Ова застава служи и као државна и службена застава на копну. Застава је први пут уведена 13. априла 1951. Привременим уставом Доње Саксоније.

Историја[уреди | уреди извор]

Застава Доње Саксоније уведена је 1. маја 1951, а озваничена 13. октобра 1952. године. После Другог светског рата, Хановер, Брунсвик, Олденбург и Шаумбург-Липе су се ујединили и формирали Доњу Саксонију, и са њиховим заставама је настао данашњи изглед.

До званичног лансирања садашње заставе Доње Саксоније, бивше националне заставе њихових региона су се користиле на званичним функцијама. Паралелно развијан, постојао је дизајн који је користио заставу Гвелф Хановера са хоризонталним жутим и белим пругама са грбом у средини. Међутим, нехановерски делови државе одбили су овај дизајн.

Поновним уједињењем Немачке 3. октобра 1990. више није важила резерва привременог статуса. Тако је нови устав Доње Саксоније из 1993. године изграђен на основу привременог устава Доње Саксоније, коме су, између осталог, додата основна права и државни циљеви.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ World Flag Database (2001-01-28), Germany Sub-national flags, Приступљено 2011-01-18