Изанаки

С Википедије, слободне енциклопедије
Изанаки
"Претраживање мора са Тенкеом"天瓊を以て滄海を探るの図|Tenkei o motte sōkai o saguru no zu}}. Насликао Кобајаши Еитаку 1880-90, (Бостон). Изанаги са копљем на десној страни и Изанами на левој.
Лични подаци
ПребивалиштеЈапан
Породица
СупружникИзанами
ПотомствоАматерасу, Сусаноо, Цукијоми и други
РодитељиБез родитеља (Коџики, Нихон шоки)
Аокашикине-но-Микото (Шоки)
Аванаги-но-Микото (Шоки)
Омодару и Ајакашиконе[1]
ПородицаИзанами

Изнаги (イザナギ) или Изанаки (イザナキ) је бог творац (ками) у јапанској митологији. Он и његова сестра која је истовремено била и његова жена, били су последњи богови од седам генерација првобитних богова. Изанами и Изанаги су сматрани за творце јапанског архипелага и родитеље многих божанстава, међу којима су и богиња сунца Аматерасу, бог месеца Цукијоми и бог олује Сусаноо.

Име[уреди | уреди извор]

Његово име се појављује у Коџикију (око 712. године н.е) и као Изанаги-но-Ками (伊邪那岐神) и Изанаги-но-Микото (伊邪那岐命), док се у Нихон-шокију (око 720. године н.е) појављује као Изанаги-но-Микото, а име му се пише другачијим карактерима (伊弉諾尊).

Имена Изанаги (Изанаки) и Изанами се често тумаче да су изведена од глагола izanau (по историјском правопису izanafu) или iⁿzanap- што на западно старојапанском значи "позвати", а наставци -ки/-ги и -ми се узимају као суфикси мушког и женског рода.Буквалан превод Iⁿzanaŋgî и Iⁿzanamî јесте "Мушкарац који позива" и "Жена која позива". Ширатори Куракичи је предложио алтернативну теорију која говори да је корен iza- (или ипак isa-) изведен из речи (по историјском правопису isawo), што значи "постигнуће" или "заслуга".

Претпоставља се да је етимолошко порекло глагола претеча средњокорејске леме yènc- што значи "поставити / ставити на врх".

  1. ^ „Encyclopedia of Shinto - Home : Kami in Classic Texts : Omodaru, Ayakashikone”. eos.kokugakuin.ac.jp. Приступљено 2021-01-17.