Какистократија

С Википедије, слободне енциклопедије

Какистократија (од старогрчког κακιστος „најгори“) је систем власти којим управљају најгори, најмање квалификовани или најбескрупулознији грађани[1].

Термин се појавио у 17. веку[2]. Користио га је и енглески писац Томас Лав Пеакок 1829. године, а у првим деценијама 21. века се широко користио за критику популистичких влада које се појављују у различитим државама широм света. Термин „какистократија“ је уско повезан са концептом меритоцида – сврховитог уништавања најбољих снага у друштву.

Прича[уреди | уреди извор]

Најранија употреба речи датира из 17. века, у проповеди Пола Госнолда 9. августа 1644. у цркви Свете Марије у Оксфорду:

"Стога, не требамо оклевати да се молимо против таквих: против оних лицемерних паликућа који су донели ватру са неба да спале њихову земљу, претварајући се да је Религија прихватила и подржавала најзлију побуну; против оних Нерона који су растргали утробу мајке која их је родила, и ранили дојке које су сисале; против оних људождера који се хране месом и опијају крвљу своје браће; против оних Катилина који друштвене немире виде као сопствене циљеве, који су запалили Краљевство да би пекли своја јаја; против оних олуја у држави, оних духова побуне који не могу да преживе без досађивања и интервенције; које мучи стални свраб промена и новотарија, претварајући нашу стару Јерархију у ново Презвитерство, а потом и у нову Независност; а нашу добру Монархију у луду врсту Какистократије. Добри Бог!.

Анархија није толико одсуство власти колико најгора влада — не аристократија, већ нека врста аристократије — стање ствари које се, на част нашој природи, ретко постиже међу људима, а које се можда у потпуности показало тек у најгоре од Француске револуције, када је овај страшни пакао горио својим најстрашнијим пламеном. У оваквом стању ствари, бити оптужен значи бити осуђен; бранити невине значи бити крив; и што је можда најгори резултат, чак и људи најбоље природе, згрожени сопственим поступцима, подстакнути су страхом да ће бити спремни да се такмиче у питањима кривице и насиља".

Употреба[уреди | уреди извор]

Употреба речи је била ретка на почетку 20. века, али је поново стекла популарност 1981. због критика Реганове администрације. Од тада се користи за негативно описивање различитих влада широм света[3]. На пример, често га је користио конзервативни коментатор Глен Бек у односу на Обамину администрацију.

Реч је поново ушла у употребу током америчке председничке кампање 2016. године, а посебно је волела противнике и критичаре републиканског председничког кандидата Доналда Трампа[4].

У мају 2016. академик и блогер Амро Али је тврдио да је какистократија реч коју треба оживети. Касније је популарна америчка новинска страница Салон цитирала Алијев блог као почетак шире дискусије о том термину[5].

Од новембра 2016, критичари су више пута користили ту реч да описују Трампову администрацију[6]

Издавач Мерриам-Вебстер је 29. јуна 2017. известио да је претрага те речи у његовом онлајн речнику достигла највиши ниво тог дана. Вашингтон пост је 13. априла 2018. известио о „вирусној“ употреби речи за описивање Трампове администрације[7].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lewitt, Michael. „Investing In A Kakistocracy”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-31. 
  2. ^ Jun 2017, 29. „Trending: When Government Is Just The Worst”. www.merriam-webster.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-31. 
  3. ^ „Kakistocracy: a word we need to revive”. openDemocracy (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-31. 
  4. ^ „Kakistocracy - National Memo”. www.nationalmemo.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-31. 
  5. ^ McClennen, Sophia A. (2016-12-17). „Degeneration nation: It takes a village of idiots to raise a kakistocracy like Donald Trump's”. Salon (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-31. 
  6. ^ Bouie, Jamelle (2016-11-18). „Government by the Worst Men”. Slate (на језику: енглески). ISSN 1091-2339. Приступљено 2023-08-31. 
  7. ^ Selk, Avi (2021-10-26). „Kakistocracy, a 374-year-old word that means ‘government by the worst,’ just broke the dictionary”. Washington Post (на језику: енглески). ISSN 0190-8286. Приступљено 2023-08-31.