Канабис у Холандији

С Википедије, слободне енциклопедије

Канабис у Холандији је илегалан, али је дозвољен за личну употребу. Дозвољено је поседовање 5 грама лаких дрога по особи.

Канабис

Препродаја је “забрањена, али није кажњива” такође генерално се поштују правила да се дрога не рекламира, не продаје млађима од 18 година као и да се уз лаке дроге не прикључују тешке.

Циљ овакве политике је да се раздвоји тржишта лаких и тешких дрога и да се тиме смањи употреба тешких дрога. Са друге стране, трговина лаким дрогама прелази у руке владе, контролисано је и смањује се стопа криминала.

Канабис кофи шоп

Кофи шопови[уреди | уреди извор]

Кофи шопови у Амстердаму су кафеи у коме је дозвољена продаја и конзумирање марихуане. Иако коришћење лаких дрога није легализовано у Холандији, толерише се дискретна конзумација. Тешке дроге су законом забрањене. У кофи шоповима је дозвољена количина марихуане до 5 грама док је званична количина која се може продати појединцу - изнад 18 година - само 5 грама по особи.

У Амстердаму постоји више различитих врста кофи шопова. Од релаксирајућих до оних са психоделичним декором и гласном музиком. Кафа, безалкохолна пића и грицкалице су такође доступни мада је јако мали број кофи шопова који имају дозволу за продају алкохолних пића.

Неколико основних правила везаних за кофишопове[уреди | уреди извор]

  • Морате имати минимум 18 година.
  • Нема алкохола нити тешких дрога.
  • У неким кофи шоповима је забрањено коришћење мобилних телефона.
  • Агресивно понашање се не толерише.

У кофи шоповима можете добити мени са листом производа. Цене се разликују и зависе од квалитета (око 5 еура по граму). Можете да тражите лулу док су папир за увијање и филтери увек доступни.

Употреба канабиса[уреди | уреди извор]

Постоји много података о коришћењу канабиса, али не поклапају се сви ови подаци . То је зато што се рачунају у различито време или зато што се користе различите методе истраживања.

Најпоузданији подаци долазе са института Тримбос[1]. Ово су подаци из 2017. године Народне агенције за мониторинг дроге, која је објављена од стране Института.

  • Општа употреба
  • Млади
  • Зависници
  • Медицинска употреба

Општа употреба[уреди | уреди извор]

Петина становништва (20,9%) старијих од 18 година изјавили су да су барем једном пробали кабанис (хашиш и траву), што је укупно 2,77 милиона људи. Већи број мушкараца него жена је пробало канабис. Разлика мушкараца и жена је мања у случају оних који су једном пробали (25,2% vs 16,7%) него они који су конзумирали у протеклој години (9,0% : 4,3%) и оних који су конзумирали протеклог месеца (6,1% : 2,2%). Изражено у процентима мушкарци и жене који свакодневно употребљују канабис је 1,8% : 0,6%. Проценат актуелних потрошача у градским срединама већи је 2,5 пута од корисника у сеоском подручију (2,2%).

Млади[уреди | уреди извор]

Канабис конзумирају највише млади од 20-24 године. Двадесетогодишњаци имају највише искуства са канабисом (42,4% испод 20-24 година и 39,7% испод 25-29 година).

Проценат ученика у млађем добу (14 година) који су већ имали искуства са канабисом смањио се са 18,8% 2003 године на 9% у 2015. дина, који почињу да користе. Тренутно проценат холандских ученика од 15-16 година који користе канабис, упркос паду, је изнад просека у односу на њихове вршњаке у 34 европске земље(они који су пробали 22% у Холандији: 16% у Европи; они који су користили у протеклој години је 20% у Холандији: 13% у Европи) . Иако није типична дрога која се користи у изласцима, канабис све чешће користе млади који често излазе.

Зависници[уреди | уреди извор]

Број људи који се јавио због зависности од канабиса је између 2006 и 2011 скоро удвостручен. У периоду од 2011 до 2016 број зависника је стабилизован на 11.000 канабис зависника. На 100.000 становника од 15 година и старијих, расте број примарних канабис корисника са 46 у 2006 на 82 у 2011 и од тада је овај број стабилан (77 у 2015). То такође важи и за број корисника канабиса који траже помоћ у институцијама за одвикавање.

Медицински канабис

Употреба у медицинске сврхе

Коришћење канабиса у медицинске сврхе[уреди | уреди извор]

Број пацијената који добијају медицински канабис на рецепт расте са 450 у 2006 години на око 1.800 у 2016. У Холандији је коришћење канабиса у медицинске сврхе строго одвојено од рекреативног коришћења истог у кофи шоповима.

Према Заводу за јавно здравље[2] корисници који користе канабис у медицинске сврхе, користе га чак и као лек против болова. Такође су питани да ли су канабис добили преко рецепта. 4 од 5 канабис корисника од 18 година и старијих (82,4%), нису узимали канабис као лек. Корисници који су користили канабис у протеклој години су тек 0,8% користили га као лек тј.узимали на рецепт. Затим 6,4% користило га је као лек али без рецепта и 10,4% је користило и као лек и као рекреативно средство.

Старије одрасло становништво користи тек 1% канабиса у медицинске сврхе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Trimbos-instituut | Drugs”. www.trimbos.nl. Приступљено 15. 12. 2018. 
  2. ^ „Volksgezondheidenzorg.info”. www.volksgezondheidenzorg.info. Приступљено 15. 12. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]