Коло среће (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Коло среће
Филмски постер
Изворни насловTrading Places
Жанркомедија
РежијаЏон Лендис
СценариоТимоти Харис
Хершел Вејнгрод
ПродуцентАрон Русо
Главне улогеЕди Марфи
Ден Акројд
Ралф Белами
Дон Амичи
Денхолм Елиот
Џејми Ли Кертис
МузикаЕлмер Бернстин
СниматељРоберт Пејнтер
МонтажаМалком Кембел
Продуцентска
кућа
Paramount Pictures
ДистрибутерParamount Pictures
Година1983.
Трајање116 минута
IMDb веза

Коло среће (енгл. Trading Places) је филмска комедија из 1983. године.

Главне улоге играју Еди Марфи, Ден Акројд, Ралф Белами, Дон Амичи, Денхолм Елиот и Џејми Ли Кертис.[1]

Два бешћутна (окрутна) брата милионера склапају заверу да промене срећу и богатство снобовског инвеститора и лукавог уличног преваранта, захваљујући међусобној опклади.

Радња[уреди | уреди извор]

Живот менаџера највеће финансијске корпорације Дјук и Дјук, Луиса Винторпа III (Ден Ајкројд), драматично се променио у тренутку када су његови шефови, браћа Дјук, покренули грандиозну расправу: шта би се десило ако би угледна особа, успешан топ менаџер, богат и просперитетан, заменио места са уличним клошаром?

Када се један од браће сетио Винторповог одличног образовања и богатог пословног искуства, други је, у жару свађе, изјавио да свако, чак и неписмени скитница, може да управља добро успостављеном комерцијалном компанијом. Након што су се кладили на један долар, Рендолф и Мортимер Дјук „изводе” из полицијске станице необразованог црног уличног преваранта Билија Реја Валентина (Еди Марфи), који је случајно на улици налетео на истог Луиса и пао у канџе полиције. Ускоро ће Били Реј бити смештен у престижни Винторпов стан и постављен на његово место у менаџерску фотељу. А Луису ће бити подметнут током састанка наследног клуба, убацивањем наводно „украденог“ новца у џеп од јакне, нечасно отпуштен из компаније Дјук и Дјук, лишен свог дома и склоништа и на крају ухапшен „због дроге“. Одмах ће га напустити најближи пријатељи и престижна богата невеста.

Били Реј Валентин, веома интелигентна особа са широким и разноврсним животним искуством, добро упућена у психологију „обичног Американца“, након што се навикла на ново место, испоставило се да може веома прецизно да предвиди понашање потрошача које одређује финансијска стратегија фирме Дјук и Дјук. Несрећни, потпуно очајан Луис Винторп, чији је живот потпуно уништен, брзо долази у стање у којем је подједнако спреман да изврши убиство и самоубиство. Буквално у последњем тренутку Луис наилази на непрофесионалну проститутку Офелију (Џејми Ли Кертис) на улици, која, видевши у њему богату и образовану особу која се налази у тешкој ситуацији, одлучује да би то могла да буде њена шанса и пристаје на помоћ.

Браћа Дјук расправљају о резултатима опкладе. Валентин сасвим случајно чује њихов разговор - постаје јасно да ће они, „довољно се изигравши“, спремати да избаце Билија Реја на улицу, а његови бивши послодавци коначно су ставили тачку на Луиса и нико га неће вратити на његово старо место.

И четворица јунака (Били Реј и Луис, другови у несрећи који су успели да се објасне, договоре и уједине, као и Офелија и Колман (Денхолм Елиот), који су им се придружили, Луисов бивши батлер, кога је „наследио“ Били Реј) почињу своју сопствену игру. Да ли ће успети да се и сами обогате и истовремено упропасте браћу Дјук? Винторп и Валентин су се чак и опкладили. За долар...

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI|Catalog”. catalog.afi.com. Архивирано из оригинала 22. 08. 2022. г. Приступљено 22. 8. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]