Корисник:Вукашин814/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Кинг Конг[уреди | уреди извор]

Прву верзију "Кинг Конга" створио је велики амерички пустолов,продуцент,блиски пријатељ и сарадник редитеља Џона Форда(са којим је основао продуцентску кућу Argosy Pictures и 1956[1]. био продуцент редитељског ремек-дела "Трагачи" Мериан К. Купер-потписан је и као редитељ са Ернестом Б Шудсаком,1933[2] године.То класично остварење авантуристичке фантастике прерада је бајке о лепотици и звери,са брилијантно смишљеним и визуелно преведеним сукобом егзотичног света примитивне дивљине и урбане цивилизације.

Радња филма[уреди | уреди извор]

Година је 1933,доба велике економске кризе у САД-у.Незапослену њујоршку глумицу Ан Дероу(Наоми Вотс),присиљену да крде због глади,из невоље избави редитељ Карл Денам(Џек Блек) и наговара је да прихвати главну женску улогу у филму који се снима у Азији.Она прихвати и њих двоје са екипом крену на пут бродом.Денам има карту тајанственог острва Лобања и плати капетану Енглехому(Томас Кречман)да скрену са пута и доплове до острва.На броду је драматичар и сценариста Џек Дрискол(Ејдријен Броди) који се заљуби у Ан.Брод пристане уз острво и екипа се искрца разгледавајући остатке неке древне цивилизације.Након што је један члан филмске екипе убијен,схвате да их гоне домороци и беже,но Ан је ухваћена и одведена на обалу где намеравају да је жртвују големом горили ког зову Конг.Филмска екипа и део посаде враћа се у намери да спаси Ан.Ан је прво ужаснута големом горилом,али његово је понашање врло мирољубиво и нежно па јој звер постаје симпатична.Дрискол успе на избави Ан и они беже,што разбесни горилу који креће у потеру.Филмска екипа намами Конга и успава га хлороформом,завеже у бродском складишту и превезе у Њујорк.

Друге верзије филма[уреди | уреди извор]

Славни италијански филмски могул Дино Де Лаурентиис ствара другу верзију филма 1976[3]. године у којој промивише своју нову звезду Џесику Ланг у улози лепотице у коју се заљуби Кинг Конг.Де Лаурентиис је модернизовао класичну авантуристичку причу мотивом трагања за нафтом у тропској дивљини,но задржао је основну бајковиту причу са несрећним завршетком.

Трећу верзију(2005[4])ствара редитељ и продуцент Питер Џексон након големог успеха са трилогијом "Господар прстенова".Џексон се враћа Куперовом изворнику,преузима основну причу о филмској екипи која креће у авантуру и додаје јој централни део филма са диносаурусима и инсектима,у ком до савршенства користи дигиталну технологију.Џексонов "Кинг Конг" једнако је вредан,маштовит и мајсторски направљен као и славни изворник,а у светским биоскопима постигао је велики успех.

Глумци[уреди | уреди извор]

Наоми Ваттс као Анн Дарров, глумица која се бори с водама, која је очајна за послом. Царл је прво упозна када покуша да украде јабуку са штанда за воће. Даље у путовање, заљубљује се у Јацка и формира посебан однос са Конгом. Џек Блек као Царл Денхам, филмски редитељ који је добио мапу за острво Скулл. Због својих дугова, Царл почиње губити свој морални компас и опсједати свој филм до те мјере да не поштује сигурност. Адриен Броди као Јацк Дрисцолл, сценариста који се заљубљује у Анн. Он несвјесно постаје дио путовања када, док је испоручивао сценариј Денхаму, он намјерно касни с њим прије него што је могао изаћи из Вентуреа. Тхомас Кретсцхманн као капетан Енглехорн, немачки капетан Вентуреа. Енглехорн показује несклоност према Денхаму, вероватно због његове опсесивне природе. Цолин Ханкс као Престон, Денхамов неуротичан али поштен лични асистент. Јамие Белл као Јимми, наивни тинејџер који је пронађен на Вентуреу, дивљи и напуштен. Анди Серкис као Конг (снимање покрета) горила од 25 стопа (7,6 м) која је стара око 120–150 година. [5] Он је последњи од своје врсте, Мегаприматус конг. Серкис такође свира Лумпија, бродског кухара, бријача и хирурга. Храбри морнар упозорава Денхама на гласине које је чуо о острву Скулл и Конгу. Еван Парке као Бењамин "Бен" Хаиес, први друг Енглехорна и ментор Јиммију који води Аннову спасилачку мисију због војне обуке и борбеног искуства стеченог током Првог свјетског рата. Киле Цхандлер као Бруце Бактер, глумац који се специјализирао за пустоловне филмове. Он напушта Аннову спасилачку мисију, али доводи Енглехорна да спаси потрагу за страном из јаме за инсекте. Џона Сумнера као Херба, Денхамов лојални камерман. Лобо Цхан као Цхои, Лумпијев најбољи пријатељ и домар на Вентуреу. Цраиг Халл као Мике, Денхамов звучник за путовање. Виллиам Јохнсон као Манни, старији ваудевилијски глумац и колега из Даррова. Марк Хадлов као Харри, борудевски глумац. Јед Бропхи и Тодд Риппон појавили су се у филму као чланови посаде.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кинг Конг”. мој тв. Приступљено 28. 12. 2018. 
  2. ^ „Кинг Конг”. мој тв. Приступљено 28. 12. 2018. 
  3. ^ „Кинг Конг”. мојтв. Приступљено 28. 12. 2018. 
  4. ^ „Кинг Конг”. мој тв. Приступљено 28. 12. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Мериан Купер Филм "Трагачи" Значење речи "домородац" Значење речи "могул" Дино де Лаурентиис