Корисник:Змајчица/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије


HEXACO model ličnosti

Hexaco model ličnosti je šestodimenzionalni leksički model ličnosti nastao kao rezultat psiholeksičke studije sprovedene na engleskom jeziku od strane Eštona i Lija. Naziv HEXACO nastaje na osnovu slova koja se nalaze u nazivima svih šest dimenzija: Poštenje (H), Emocionalnost (E), Ekstraverzija (X), Prijatnost (A), Savesnost (C) i Otvorenost ka iskustvu (O). HEXACO model ličnosti nastaje kao alternativa prominentnog Petofaktorskog modela ličnosti i modela Velikih pet.

· Opis dimenzija:

Poštenje (Honesty/Humility) je dimenzija koja podrazumeva tendenciju osobe da  sarađuje sa drugima, kao i odsustvo sklonosti ka manipulaciji zbog lične koristi. Osobe koje imaju visoke skorove na ovoj dimenziji su iskrene, skromne, poštuju pravila, nezainteresovane su za raskoš i luksuz.

Emocionalnost (Emotionality) je dimenzija koja predstavlja izraženu potrebu za emocionalnom podrškom od strane drugih, kao i emptaiju prema bliskim osobama. Pored ovih karakteristika, emocinalnost karakteriše izbegavanje pretnje, anksioznost, strah od fizičkih opasnosti.

Ekstraverzija (Extraversion) je dimenzija ličnosti koja podrazumeva uključenost u socijalne poduhvate (uživanje u ulozi vođe, organizacija događaja, druženje sa prijateljima). Ekstravertne osobe su aktivne, druželjubive nasuprot rezervisanim i stidljivim osobama.

Prijatnost (Agreeableness) je dimenzija koja se odnosi na tendenciju osobe da oprašta drugim ljudima, bude tolerantna, spremna na kompromis i saradnju, čak i u onim situacijama kada takvo ponašanje može doneti štetu osobi (iskorišćavanje od strane drugih).

Savesnost (Conscientiousness) je dimenzija koja se odnosi na spremnost za ulaganje napora i vremena u aktivnosti usmerene na zadatke kao što su planiranje, organizacija, rad. Savesne osobe su disciplinovane, odgovorne, precizne nasuprot neodgovornim, lenjim, neurednim osobama.

Otvorenost ka iskustvu (Openness) je dimenzija koja se odnosi na uživanje u intelektulanom radu, maštanje, interesovanje za neobične ideje. Osobe koje imaju visoke skorove na ovoj dimenziji su radoznale, kreativne, nekonvencionalne nasuprot osoba koje su nezainteresovane, uzdržane prema neobičnim idejama.[1]

Kako bi se utvrdilo kako su dimenzije HEXACO modela manifestuju u ponašanju, u literaturi je pretpostvaljeno šest kriterijuma sa kojima su ove dimenzije povezane: Iskorišćavanje, Nesigurnost, Socijabilnost, Ometanje, Odgovornost, Istraživanje.

· Odnos HEXACO modela ličnosti i modela Velikih Pet

Jedan od najkorišćenijih leksičkih modela ličnosti je takođe baziran na analizi opisnih prideva koji se odnose na ličnost. Ovaj model sadrži pet dimenzija ličnosti koji se jednim imenom nazivaju modelom Velikih pet. Ekstraverzija, savesnost i otvorenost za iskustva iz modela Velikih pet su slične istoimenim dimenzijama HEXACO modela. Dve preostale dimenzije, prijatnost i neuroticizam su slične dimenzijama prijatnosti i emocionalnosti iz HEXACO modela, ali sa izvesnim razlikama u sadržaju faktora. Model Velikih pet ne uključuje faktor poštenja/skromnosti, ali su neke karakteristike koje pripadaju ovom faktoru pripisane dimenziji prijatnosti iz modela Velikih pet. Imena četiri dimenzije HEXACO modela (osim poštenja i emocionalnosti) su preuzete iz modela Velikih pet. Imena faktora su izabrana na osnovu značenja karakteristika u okviru svakog faktora. Određen broj studija koje su poredile ova dva modela pokazuju da bi neke crte trebalo analizirati na osnovu HEXACO modela umesto modela Velikih pet. Na primer, crte poput narcizma i maipulativnosti mogu biti procenjene dimenzijom poštenja/skromnosti koja je uključena u ovaj model.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Smederevac, S., Mitrović, D. (2018). Ličnost-metodi i modeli (Treće dopunjeno i izmenjeno izdanje). Beograd: Centar za primenjenu psihologiju
  2. ^ Zettler, I., Thielmann, I., Hilbig, B., Moshagen, M. (2020). The Nomological Net of the HEXACO Model of Personality: A Large-Scale Meta-Analytic Investigation. Perspectives on Psychological Science. 15. 723-760. 10.1177/1745691619895036