Пређи на садржај

Корисник:Маријана Милојковић/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Археолошки парк Сан Агустин је један од значајнијих налазишта археолошких налазишта у Колумбији. Налази се близу града Сан Агустин, у југозападном делу земље. Овај парк је познат по својим импресивним колекцијама статуа и рељефа, који потичу из периода преколумбијске цивилизације. Насеље има површину од 1310 км² и око 30.000 становника (22,7 становника/ км²) који се углавном баве туризмом. Налази се на висини од 1.730м и има угодну климу просечне годишње температуре од 18°C.

Историја и порекло[уреди | уреди извор]

Археолошки парк Сан Агустин датира из периода између 5. и 9. века пре нове ере, а врхунац своје активности доживео је између 1. и 8. века нове ере. Сматра се да су га градили припадници културе Сан Арустин, која је била једна од значајних преколумбијских цивилизација у Јужној Америци.

Налазишта[уреди | уреди извор]

Парк обухвата велики број тераса, степеница, гробница, и преко 500 камених статуа које приказују људске и митске ликове, као и животиње. Статуе су различитих величина и облика, а многе од њих имају религијски значај.

Рељефи и симболи[уреди | уреди извор]

Рељефи представљају камене скулптуре, укључујући различите мотиве, попут митолошких бића, људских фигура, али и животиња попут јагуара, орлова и змија. Многи од ових симбола имају верски и ритуални значај за културу Сан Агустина.

Мистерија и тумачење[уреди | уреди извор]

Иако су истраживачи проучавали ово налазиште годинама, још увек постоји много непознаница око културе Сан Агустина и значења њихових артефаката. Интерпретације ових статуа и рељефа варирају, а многи од њих су повезани са ритуалним одредима, веровањима и церемонијама које су практиковали древни становници овог подручја.

Унеско светска баштина[уреди | уреди извор]

Археолошки парк Сан Агустин је 1995. године проглашен Унесковом светском баштином због своје изузетне културе и историјске важности.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Посета овом археолошком парку пружа посетиоцима увид у богатство и комплексност преколумбијских цивилизација Јужне Америке, док истовремено подстиче интересовање за проучавање и очување ових драгоцених историјских споменика. Овај парк можете посетити свим радним данима, осим уторком, отвара се у 08:00 часова и затвара се у 15:00 часова.

Референце[уреди | уреди извор]