Пређи на садржај

Корисник:Мирјана буца/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Под тепихом се подразумева текстилна површина карактеристичне дужине,ширине и дебљине која се првобитно постављала на подове ради заштите од хладноће а касније и на зидове као естетски елеменат у уређивању одређеног ентеријера.

     Први теписи датирају из давног периода (6 век п.н.е) каљда су се стављали на подове као заштита од прашине што се задржало и касније у руралним срединама. Ти први теписи су рађени ручно па се тај начин задржао и до данас. Они имају велику вредност због могућности примене великог броја различитих боја и структура а тиме и добијаних дезена.Дезени су били обележје краја где су се израђивали а и намена да ли ће се применити за зидове, намештај или подове.У зависности од димензије формирала се основа од пређе кудеље која морала имати већу јачину и одређену дебљину.За ту пређу се везивала вунена пређа формирајући чвор, Та пређа се потом одсецала маказама на одређену дужину. 
         Вунена пређа се формирала ручним путем од вунених влакана жељене дебљине (финоће).Влакна су се након прања бојила у почетку природним биљним бојама а касније хемијским.Први ручно чворовани теписи су углавном били једнобојни — у природној боји вуне. Касније применом обојених пређа су се израђивали првобитно једноставни дезени а тек касније одређене шаре.Финоћа вунене пређе је одређивала број чворова на јединици површине. Након формирања површине тепих је ишао на ’’шишање ’’,изравњавање дужине крајева чворованих крајева пређа.

После шишања теписи мањих димензија су се истресали док они већих су се исчеткавали. Развојем индустрије конструисали су се механички разбоји којима је олакшан начин израде , а хемијска технологија је дала велики број индустријски израђених боја и нијанси чиме се добила могућност формирањара различитих дезена. Развојем хемијске индустрије добио се велики број хемијских влакана која су имала различите особине у односу на природна .