Корисник:СКоларевић0510/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Карл Орф -[уреди | уреди извор]

Карл Орф (1895-1982.) је познати немачки композитор, диригент и педегог. Као средњошколац хуманистичке гимназије почео је да компонује.[уреди | уреди извор]

У то време објављује и збирке соло-песама. Студирао је музику у Минхену, где је и рођен, а школовање је довршио после 1.светског рата, у класи композитора Х. Каминског. Као композитор и диригент деловао је у многим немачким градовима, а од 1919.године посветио се композицији у музичкој настави.

Касније је основао Гинтер Шуле, школу за гимнастику, музику и плес, а Одељењем за музичко васпитање кроз игру у њој, лично руководи. Из ове педагошке делатности Карла Орфа, произилази његово чувено дело Schulwerk („Дело за школе", „Школско дело" ) и основа је на којој он развија савремени музичко-педагошки систем у коме је посебна пажња посвећена дечјем музицирању, певању и свирању. „Дело за школе" садржи пет свезака оригиналних аранжмана (вокално-инструменталних и инструменталних) за свирање на једноставним дечјим инструментима, који су специјално конструисани за ову намену. У аранжманима је Орф разрадио музицирање од дечјих бројалица до одломака из своје чувене композиције „Кармина бурана”. данас се према „Школском делу” врши музичка настава деце на 16 језика.

Најснажнији покретач Орфове музике јесте ритам, а велики број удараљки носиоци су незаменљивих ритмичких напетости. Често је оживљавао ране облике музицирања (нпр.остинато, рецитација, псалмодирање,мелизми оријнталног карактера, органум...)

У свом раду, дуго је тражио сопствени израз, до кога долази тек са сценском кантатом "Кармина бурана", када иступа као дефинитивно изграђена личност. Написао ју је на основу средњовековних текстова нађених у манастиру,по коме је дело и добило име.

Као изразито сценски композитор, за његову уметност реч је необично важна, те користи нов однос између речи, музике и покрета. Стварао је обично на изворним текстовима старих језика (старогрчки, класични латински, средњовековни латински, старофранцуски, средњовисоконемачки). Своје текстове је писао на баварском наречју и у свом изразу се ослања на грегоријанско певање и народну музику. Садржаје својих дела најчешће је бирао из антике и света народне приче и баладе. Његова музика елементарно, „магично” суделује уз реч и покрет.

Био је први директор Орфовог института у Салзбургу, и уз композицију, и даље се бавио педагошким радом. Његове композиције,

као и „Школско дело", после 2. светског рата наишле на велики успех у читавом свету.

Нека од важнијих Орфових дела су:

  • Трилогија сценских кантата „Тријумфи”: 1.„Кармина бурана”, 2.„Катули кармина”, 3.„Тријумф Афродите”

Опере „Мудра девојка”, „Месец”

Категорија:Композитори