Корисник:AleksandraM24/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Kraljevska izložbena galerija[уреди | уреди извор]

Kraljevska izložbena galerija (eng. Royal Exhibition Building) je jedna od najpoznatijih građevina u Melburnu (Australija), izgrađena 1880. godine za Internacionalni sajam (1880. – 81.), a kasnije je bila mesto osnivanja Australijskog parlamenta (1901.). Nalazi se u Karltonovim vrtovima u ulici Nikolson br. 9., u središnjoj poslovnoj četvrti Melburna. Tokom 20. veka izgubila je nekoliko svojih krila, ali je monumentalna Velika dvorana sačuvana i obnovljena 1990-ih. Kako je ona poslednja velika izložbena galerija iz 19. veka, i jedna od retkih koja je sačuvana, 2004. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine u Australiji i Okeaniji.

Istorija i odlike[уреди | уреди извор]

Prema rečima samog arhitekte, Josepha Reeda, istorijski oblik građevine je inspirisalo više građevina: kupola po uzoru na Firentinsku katedralu, dok su krila oblikovana u stilu Rundbogenstila (nemačka neo-romanika) i po uzoru na nekoliko građevina u Normandiji, Kanu i Parizu.[1] Po završetku, Kraljevska izložbena galerija je imala 12,000 m² izložbenog prostora, ali i mnoge privremene dodatne prostorije.

Dana 9. maja 1901. godine u ovoj zgradi je otvoren Australijski parlament koji je tu zasedao sledećih 26 godina. Tu se prvi put podigla i Zastava Australije, 3. septembra iste godine.

Tokom Olimpijskih igara u Melburnu 1956. godine u ovoj građevini su održana takmičenja u košarci, dizanju tegova, rvanju i mačevanju. Nakon što je dugo godina propadala, 1979. godine srušena je njena velika Dvorana za bal, nakon čega su se pobunili stanovnici Melburna i odlučeno je kako će se obnoviti glavna zgrada, što je i učinjeno 1990-ih.

Danas je Kraljevska izložbena galerija spojena s Muzejom Melburna (najveći muzej južne hemisfere) i najveći je eksponat Muzeja Viktorija (upravno telo više muzeja). Još uvek je u funkciji kao izložbena galerija Internacionalnog sajma cveća, ali i mesto održavanja školskih ispita za više škola.

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wills, Elizabeth (2004). The Royal Exhibition Building, Melbourne. Melbourne: Museum Victoria. ISBN 0-9577471-4-4.