Корисник:Aleksandra Kojadinović

С Википедије, слободне енциклопедије

Lični i socijalni razvoj mladih[уреди | уреди извор]

Omladinski rad i tipovi omladinskog rada[уреди | уреди извор]

Omladinski rad je planiran program obrazovnog karaktera,kreiran sa svrhom pružanja podrške mladima u procesu osamostaljivanja,tako što im omladinski radnik/ca pomaže u ličnom i socijalnom razvoju kako bi postali aktivni članovi/ce društava i učesnici/ce u procesu donošenja odluka. Ideje omladinskog rada je kreiranje sigurnog okruženja i mogućnosti za aktivno učešće mladih na dobrovoljnoj osnovi u procesu sticanja veština, kompetencija i znanja.

Postoje sledeći tipovi omladinskog rada: politička svesnost i aktivno građanstvo, zdravstveno obrazovanje, prevencija socijalnog isključenja, životne veštine, socijalno obrazovanje, interkulturalna i internacionalna svesnost, informisanje, zaštita životne sredine, savetovanje mladih i omladinski rad baziran na slobodnom vremenu.

Centralna tema omladinskog rada - osnovni principi delovanja i vrednosti[уреди | уреди извор]

Centralna tema omladinskog rada je lični i socijalni razvoj mladih koji je kao sam termin prilično širok. Značenje i šta ono konkretno podrazumeva odnosu na sticanje vrednosti,razvoja socijalnih veština i potencijala mladih mora biti konstantno prilagođavano. Kulturne, ekonomske i političke promene zahtevaju od omladinskog/e radnika/ce da odgovori sa adekvatnim intervencijama i planiranim programima,kako bi se omogućio lični i socijalni razvoj mladih u odnosu na njihove potrebe i potrebe zajednice.

Programi i aktivnosti unutar omladinskog rada koji se fokusiraju na lični i socijalni razvoj, treba da pomognu mladima da:

− dožive zadovoljstvo i uspeh

− kreiraju aktivnosti, ispolje i zadovolje svoja interesovanja

− izgrade samopouzdanje i samopoštovanje

− razviju značajne odnose sa drugima

− upravljaju osećanjima i konfliktom

− razviju komunikacione i socijalne veštine

− razjasne svoje lične stavove, vrednosti i uverenja

− razviju svoj identitet i osećaj nezavisnosti

− prepoznaju, razumeju i poštuju različitosti

− reaguju na neravnopravnosti

− budu uključeni u zajednicu

− steknu životne veštine i povećaju mogućnosti za zaposlenje

− razviju poštovanje prema drugima.

-Promovisanje prihavatanja i razumevanja drugih je princip koji je potkrepljen sa vrednostima ravnopravnosti, različitosti i međuzavisnosti. Ono uključuje osposobljavanje mladih da vrednuju i poštuju sebe i druge, te teži ka cenjenju razlika i međuzavisnosti ljudi u zajednici/društvu. Uključuje shvatanje kulturnih razlika kao pozitivne činjenice iz koje se obogaćujemo, kao i sagledavanje mladih ometenih u razvoju kao mladih sa potencijalima i sposobnostima. Takođe, podrzumeva razumevanje pojma ravnopravnosti kao i obaveze da se omladinski rad suprotstavlja svakom vidu diskriminacije. Proces doživljavanja drugih koji su različiti a ravnopravni sa nama, nije lak. Osnovne vrednosti koje treba da se razviju u okviru omladinskog rada su prihvatanje, razumevanje i empatija kako bi se prevazišli predrasude i stereotipi koje stoje na putu razvoja zdravih međuljudskih odnosa. Na mlade se gleda kao na faktore promene u društvu; oni mogu imati jak uticaj na svoje porodice, vršnjake/inje i širu zajednicu. Jedan od najsnažnijih uticaja pri osnaživanju mladih da se uključe u ovakav rad, jeste poverenje koje imaju u omladinskog/u radnika/cu. Programi izgrađeni na poverenju nailaze na bolje shvatanje i prihvatanje različitosti u pogledu religije, seksualnosti, etničkog porekla, kulture i tradicije, kao i testiranja predrasuda i uspostavljanje ravnopravnosti i ravnopravnih mogućnosti za njih kao i za druge.

Literatura[уреди | уреди извор]

http://www.napor.net/sajt/images/Dokumenta/NAPOR_-smernice_za_osiguranje_kvaliteta_omladinskog_rada.pdf