Корисник:Anosdoros/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Everything but the Girl[уреди | уреди извор]

Everything but the girl
Музички рад
Активни период1982— 2000 2021 - Данас
Оснивање1982 (Енглеска,  Енглеска)
Жанр
Издавачка кућа
Чланови
Садашњи члановиТрејси Торн
Бен Ват

Everything but the girl је енглески музички дуо формиран у Кингстону на Халу 1982. године, а чине га певачица, текстописац, композитор и повремено гитариста Трејси Торн и гитариста, клавијатуриста, текстописац, композитор, продуцент и певач Бен Ват. Рани радови групе су категорисани као софисти-поп са џез[1][2] утицајима пре него што су подвргнути електронском преокрету након светског успеха хит сингла из 1994. "Missing".

Дуо је постигао четири топ 10 и 12 најбољих 40 синглова у Уједињеном Краљевству[3] и добио је осам златних и два платинаста BPI сертификата за албум у Уједињеном Краљевству[4], као и један златни албум РIA сертификат у Сједињеним Америчким државама. Њихова обрада песме "Не желим да причам о томе (енгл. I don't want to talk about it)" достигла је 3. место на UK Singles Chart-у 1988. године, што је касније пратила песма "Нестати (енгл. Missing)", која је била високо на листи у неколико земаља и достигла 2. место на Билборд хот 100 (енгл. Billboard Hot 100). 1995. и провео преко седам месеци наSingles Chart-у захваљујући популарном ремиксу Тода Терија који је довео до номинације за Брит награду за најбољи британски сингл.

Њихов девети албум Валкинг Воундед (енгл. Walking Wounded) (1996) достигао је на 4. место на британској листи албума и изнедрио првих 10 синглова "Валкинг Воундед (енгл. Walking Wounded) " и "Вронг (енгл. Wrong)". Бенд је престао да ради 2000. године, а Торн је изјавила да више неће наступати уживо.[5] Торн и Ват, који нису објављивали своју романтичну везу док су били активни,[6] венчали су се 2009.[7] и објавили соло албуме и рекли да је мало вероватно да ће Све осим Девојке (енгл. Everything but the girl) поново бити активан. [8]


Међутим, у новембру 2022., Торн и Ват су објавили да је албум снимљен за издавање у другом кварталу 2023. Фјуз (енгл. Fuse), први нови материјал бенда у 24 године, објављен је 21. априла 2023. Заузео је 3. место на листи Официал (енгл. Official). Британска листа албума што га чини албумом са највишим листама у њиховој каријери. У рецензији са 5 звездица Гардиjан је рекао: „Још увек се налазимо на границама попа после 40 година. Са срећом и радошћу су га направили људи са дубоком љубављу и разумевањем музике којом су инспирисани… повратак вредан чекања.”

Историја[уреди | уреди извор]

Формирање и ране године[уреди | уреди извор]

Када су се Торн и Ват упознали, обоје су похађали Хал универзитет (енгл. University of Hull) и обоје су склопили уговор са независном дискографском кућом Чери Ред Рекорд (енгл. Cherry Red Records), као соло извођачи. [9]Торн је такође била члан триа Марине Гирлс (енгл. Marine Girls). Обе групе су издале соло албуме преко Чери Реда: Торнова ЛП из 1982. био је А Дистант Соре (енгл. A Distant Shore), мини-албум са осам песама. Ватов дебитантски ЛП из 1983. – наставак његовог ЕП-а са 5 нумера из 1982. Самер инто винтер (енгл. Summer Into Winter) са Робертом Вајатом – носио је наслов Норт Марине Драјв (енгл. North Marine Drive).

Поглед на Тарнерс из 1985. са слоганом Све осим девојке

Формирали су дуо и усвојили назив Све осим девојке из слогана који користи из продавнице намештаја у холу[10] (енгл. Hull shop Turner's Furniture) на Беверлеи Роуду.(енгл. Beverley Road).

Све осим Девојке, обрада песме „Ноћ и дан (енгл. Night and Day)“ Кола Портера, објављена је у јуну 1982. године. Након сталне продаје и излагања са компилационог албума под називом Пиловс & Прејерс (енгл. Pillows & Prayers), сингл је поново издат у августу 1983.

Све осим девојке су потписали уговор са Бланко и Негро Рекордс (енгл. Blanco y Negro Records) и издали свој деби албум Еден у јуну 1984. Достигао је 14. место на Албум Чарту (енгл. Albums Chart) Чарту, проводећи 20 недеља на листи. [11]Садржао је сингл "Све и сви (енгл. Each and Every One)", који је достигао 28. место у топу Велике Британије 40.[12] Торн је 2016. написала да је њен текст погрешно схваћен као љубавна јадиковка, док је то заправо био одговор на покровитељски тон о којем су мушки музички критичари писали њен ранији искључиво женски бенд Марине Грлс.

Упркос њиховој раној историји као афирмисаним независним уметницима, новопридошлице Све осим девојке су сматране делом џез/популарног музичког стила познатог као "сопхисти-поп", поред других британских извођача као што су Кармел, Сејд и Мат Бјанко. И Ват и Торн су били гостујући музичари на албуму Стајл Консил Кафе Блеу (енгл. the Style Council's Café Bleu), док је Све осим девојке радио са продуцентом Робином Миларом који је истовремено продуцирао и Садеов албум у истом студију, наизменично сарађујући са ова два бенда. [13]

Друга верзија албума, Све осим девојке, објављена је у Сједињеним Државама за издавачку кућу Сир. Америчко издање садржи шест песама из Едена, два сингла у Великој Британији и четири алтернативне песме.

Албум љубав не паре (енгл. Love not Money) из 1985. године био је њихов други студијски албум и сигнализирао је одмак од џеза и латино утицаја ка традиционалнијим аранжманима за електричну гитару, бас и бубњеве. Америчко издање укључивало је две додатне песме које нису биле на оригиналном издању у Великој Британији: обрада песме Претварање "Дете (енгл. Kid)" и "Рај ми помаже (енгл.". Heaven Help me).

Следеће године издају Бејби (енгл. Baby), Звезде сијају сјајно (енгл. The start shine bright), снимљену са оркестром у студију Аби Роуд[14]. Они су открили инспирацију за албум својим избором Б-страна за његове синглове: песме Башара (енгл. Bacharach) и Џими Веба (енгл. Jimmy Webb) на 12-инчним верзијама (као и обрада песме Патси Клин "Падам у делиће (енгл. I Fall to Pieces)"). Први сингл албум је био "Дођи кући (енгл. Come on Home) ", а затим "Не остављај ме самог (енгл. Don't Leave Me Behind)".

Светско признање[уреди | уреди извор]

1994. године Све осим Девојке издаје седми албум Појачано срце (енгл. Amplified Heart), хибрид фолк рока и електронике, на којем су прилози гитаристе Ричарда Томсона, контрабасисте Денија Томсона, бубњара Дејва Метакса и продуцента/програмера Џона Коксона. Продуцент Тод Тери је ремиксовао песму "Недостајање (енгл. Missing)", а када је објављена као сингл, постала је међународни успех. Доспео је у првих десет широм света, укључујући Сједињене Америчке државе, где је достигао 2. место на Билборд Хоту 100 (енгл. Billboard Hot 100).[15]

Током снимања Појачаног срца Торн и Ват су написали текстове и музику за две песме – „Протецтион“ и „Беттер Тхингс“ на другом албуму Массиве Аттацк Протецтион. Тхорн је певао главне вокале на оба. Сингл "Заштита (енгл. Protection)" достигао је 14. место у Уједињеном Краљевству у топ 40.[16] Албум је достигао 4. место на Албум Чарту (енгл. Albums Chart)[17]

Продужена пауза[уреди | уреди извор]

Самосвест је опасна ствар: отприлике до треће или четврте плоче људи су нас упоређивали и морате бити веома чврсти да то издржите. А до краја 90-их смо свирали пред 5.000 људи. Стајао бих на бини, гледао напоље и размишљао: „Не желим да будем овако велики“.

Бен Ват је у 2012., присећа се тмурног осећаја из касних 1990-их, током последњих година ЕБТГ-а.

Између 2000. и 2022. није било нових снимака Све осим девојке. Током 2002., 2004. и 2005. дуо је курирао компилације свог материјала. Компилација из 2004., Као што пустињи недостаје киша (енгл. Like the Deserts Miss the Rain), била је ДВД издање које је укључивало снимке наступа из 1999. на Форуму у Лондону, Великој Британији, на којем су Џон Мекензи и дугогодишњи сарадник Мартин Дичам наступали заједно са овим паром као музичари за сесију.

Од 1999, Ват се концентрисао на Ди-џеј и продукцију/ремикс рад, проналазећи успех као половина Лејзи Дога, са партнером Џаи Хананом, и сарађујући са Бет Ортоном на њеном албуму Централна реѕервација (енгл. Central Reservation) из 1999. и њеном албуму Јутро (енгл. Daybreaker) из 2002. године. Ват је затим наставио са новим углом у својој соло каријери која је укључивала покретање издавачке куће Базин' Флај (енгл. Buzzin' Fly) 2003.[18]и постајe сувласник ноћних клубова Комшилук и Чери Џем од 2002. до 2005. [19]године. Ват је објавио низ продукција оријентисаних на клуб, укључујући Сјајна звезда, са продуцентом Стимингом и британском певачицом Џулијом Бил, за Базин' Флај (енгл. Buzzin' Fly) 2010.

Године 2005. Торн је коауторка и снимила је вокале за песму "Штета", сарадњу са немачким бендом Tiefschwarz која се појавила на њиховом албуму Једимо књиге. Други самостални албум Торн, је објављен 2007. године[20], а затим њен трећи соло албум, Љубав и њена супротност, 2010. У октобру 2011. Торн је објавила обраду песме на којој је Ват је свирао гитару и певао пратеће вокале. Ово је био њихов први заједнички снимак у више од деценије, иако то није било издање Све осим девојке.[21]

У интервјуу из априла 2011., Торн је упитана да ли би икада поново радила са Ватом као и у бенду Све осим девојке. Торн је одговорила: „Да, ми стално говоримо да смо скоро спремни да можда поново радимо нешто заједно. Постоје одређене препреке, неке практичне, неке психолошке, које бисмо морали да превазиђемо. Али то би се могло догодити.“[22] Збирка божићних песама, Шљокице и лапице, за коју је Торн снимила обраде божићних песама са две нове оригиналне песме, објављена је у октобру 2012. на сестринској издавачкој кући Базин' Флај (енгл. Buzzin' Fly). Ват и деца пара дали су пратеће вокале на оригиналној песми „Џои“.

Повратак[уреди | уреди извор]

Дана 2. новембра 2022., Торн је на Твитеру објавио да је снимљен нови албум Све осим девојке који ће бити објављен на пролеће 2023. године.

Први сингл са њиховог 11. албума Фјуз, „Немам ништа да изгубим (енгл. Nothing Left to Lose)“, премијерно је приказан на ББЦ радију 10. јануара 2023. године. Фјуз је објављен 21. априла 2023. и садржи „Немам ништа да изгубим (енгл. Nothing Left to Lose)“ заједно са још девет оригиналних песама, електронских и акустичних.

Надраде и номинације[уреди | уреди извор]

Година Награда Рад Категорија Резултат
1996 MTV EMA Themselves Best Dance Номинација
Viva Comet Awards Best International Act Освојено
Brit Awards "Missing" Best British Single Номинација
Ivor Novello Awards The Best Selling Song Номинација
2000 Billboard Music Video Awards "Five Fathoms" Dance Clip of the Year Номинација
2007 BMI London Awards "Missing" 3 Million Award Освојено

Сарадња[уреди | уреди извор]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ wrengraves (2022-11-02). „Everything But the Girl announce first new album in over 20 years”. Consequence (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  2. ^ Nast, Condé (2022-10-13). „The 30 Best House Tracks of the ’90s”. Pitchfork (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  3. ^ „Everything But The Girl | full Official Chart History | Official Charts Company”. www.officialcharts.com. Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ „Everything But The Girl | full Official Chart History | Official Charts Company”. www.officialcharts.com. Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ Lewis, Tim (2019-01-27). „Tracey Thorn: ‘Not everything you do is cool. The Observer (на језику: енглески). ISSN 0029-7712. Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „Being Everything But the Girl”. Salon (на језику: енглески). 1999-09-28. Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ Graham, Mark (2009-09-08). „Everything But the Girl Makes It Official”. Vulture (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  8. ^ Barnett, Laura (2012-06-16). „Everything But the Girl: 'You feel like you're listening to a different person'. The Observer (на језику: енглески). ISSN 0029-7712. Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ ISBN (на језику: енглески), 2023-05-10, Приступљено 2023-05-21 
  10. ^ ISBN (на језику: енглески), 2023-05-10, Приступљено 2023-05-21 
  11. ^ „Everything But The Girl | full Official Chart History | Official Charts Company”. www.officialcharts.com. Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ „Everything But The Girl | full Official Chart History | Official Charts Company”. www.officialcharts.com. Приступљено 2023-05-21. 
  13. ^ „The Quietus | Features | A Quietus Interview | From Eden With Love: Everything But The Girl Interviewed”. The Quietus (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  14. ^ „Everything But the Girl Songs, Albums, Reviews, Bio & More”. AllMusic (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  15. ^ „Everything But the Girl Songs, Albums, Reviews, Bio & More”. AllMusic (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  16. ^ „Massive Attack | full Official Chart History | Official Charts Company”. www.officialcharts.com. Приступљено 2023-05-21. 
  17. ^ „Massive Attack | full Official Chart History | Official Charts Company”. www.officialcharts.com. Приступљено 2023-05-21. 
  18. ^ „Q&A: Ben Watt | Complete Music Update”. completemusicupdate.com. Приступљено 2023-05-21. 
  19. ^ „Q&A: Ben Watt | Complete Music Update”. completemusicupdate.com. Приступљено 2023-05-21. 
  20. ^ Staff, Billboard (2007-02-23). „Two Decades On, Thorn Wraps New Solo Album”. Billboard (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  21. ^ Nast, Condé (2011-10-18). „Listen: Everything But the Girl Reunite to Cover the xx's "Night Time". Pitchfork (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  22. ^ „Welcome to Craft CMS”. www.diymag.com. Приступљено 2023-05-21. 
  23. ^ Janu, Bruce David (5. 1. 2013). „"She's Having a Baby" on Debut Episode of Cine/Spin”. The Vinyl Voyage. Google Inc. Приступљено 19. 7. 2014.