Пређи на садржај

Корисник:Branko ams

С Википедије, слободне енциклопедије

Poncirus trifoliata[уреди | уреди извор]

Poncirus trolisni ili tролисна дивља наранџа је листопадно жбунасто дрво из рода цитруса. Понцирус је пореклом из хладних крајева северне и средње Кине. Може да издржи хладноћу од преко -25°С, а стара стабла и око -30°С, што значи да може да успева у нашим условима, чак и планинским.

Постоји око 25 познатих варијација понцируса од којих је најпознатија "commun", са равним трњем. Затим варијација "monstrosus" са савијеним трњем, као зуби у змајa, па је зато познат под именом "летећи змај". Неке врсте су патуљасте (1м), док друге достижу висину до 4м. Цвета у априлу и мају. Зрели плодови почну да опадају у септембру и октобру. Размножава се из семена и пелцера, са разликом да садница никла из семена има јачи корен. Уз то, пелцер се тешко прима. Понцирус се углавном употребљава као подлога за калмљење свих осталих врста цитруса. Плод понцируса је величине мандарине али садржи између 20 и 60 прилично крупних (нејестивих) семенки, тако да остаје врло мало простора за месо.

Плод понцируса је јестив али врло неукусан, па због горчине и киселине, заједно с кором, користи се углавном за прављење џемова или мешаних џемова. Плод, сушен и млевен у прах, користи се као зачин јелима и чајевима. Гране су трновите, па се од понцируса прави готово непроходна жива ограда. Без обзира што је давно донешен у Европу, што се лако гаји, што у доба цветања има јак пријатан мирис и што плодови привлаче пажњу пролазника, понцирус се врло ретко среће по европским парковима и приватним баштама.