Пређи на садржај

Корисник:Damirtattoo

С Википедије, слободне енциклопедије
Damirtattoo, izložba "Sugar free", 2020.

Damir Tattoo – TA2 je predstavnik beogradske ulične umetnosti koji se priključuje redovima urbane gerile poznatih domaćih i svetskih umetnika. Prelazeći u novi medij kroz radove koji koriste šablone, tagove i kaligrafiju oslikane direktno na platnu ili medijapanu, Damir Tattoo spaja progresivni pop, advertajzing i svoj specifični omaž poznatim glumcima, muzičarima, književnicima i ostalim urbanim legendama. Damir Tattoo prelazi liniju između estetike i jezika, i podjednako je prihvaćen od strane mladih ljubitelja umetnosti kao i od poznavalaca street art-a. Njegova dela, bilo da ih prodaje u galerijama ili izlaže u muzejima, puna su humora i metafora koje nadilaze jezičke barijere, nudeći upečatljivu kakofoniju velegrada.

Redovnu izlagačku aktivnost Damir Tattoo ima od 2016. godine i do sada je izlagao na pet samostalnih izložbi u zemlji:

2016., “Selfie kings”, bar and restoran M:eating, Beograd

2018., “MADOX”, Kulturni centar Čukarica, Beograd https://www.kccukarica.rs/srl/news/2733/details/w/0/madox/

2020., “57R337 4R7”, Galerija ’73, Beograd http://www.galerija73.com/video?page=4

2020., “SUGAR FREE”, prostor BW Experience, umetnička inicijativa Kvart BW i Galerija ŠTAB https://24sedam.rs/kultura/24-sata-kulture/13153/omaz-umetnicima-i-urbanim-legendama-otvorena-izlozba-sugar-free/vest

2021., prostor pozorišta “Teatar na brdu” (stalna postavka)

Damir Tattoo svoju karijeru počinje mnogo ranije, negde 1993. godine, kao tattoo umetnik. Profesionalno počinje da se bavi tetoviranjem od 2002. godine, kada otvara studio na Banovom brdu. Tetovirao je mnoge poznate ličnosti, među kojima su Roberto Carlos, Felipe Melo, Kazim Kazim, Andre Santos, Cristiano Oliveira, Alvaro Negredo, Kevin Mirallas, Emmanuel Emenike, Dentinho, Thiago Alcantara, Luiz Adriano, Mateja Kežman, Dejan Stanković, Aleksandar Kolarov, Stevan Jovetić, Stefan Savić, Matija Nastasić, Aleksandar Dragović, Zdravko Kuzmanović, Robert Prosinečki, Dario Srna, Šime Vrsaljko, Ivan Rakitić, Tin Jedvaj i mnoge druge domaće i strane poznate ličnosti. Pored toga što je poznati tattoo umetnik, Damir je i jedan od dva vlasnika jedinog domaćeg tattoo magazina, a ujedno i njegov glavni i odgovorni urednik. Naravno to nije sve, Damir je i autor knjige Profesionalno tetoviranje koja je dobila dosta pohvala od ljudi koji se bave ovim poslom, a pritom nije naišla ni na jednu kritiku.