Пређи на садржај

Корисник:Djoka v/Pesak

С Википедије, слободне енциклопедије

Средња пољопривредна прехрамбена школа “Стеван Петровић - Бриле” Рума .

Основна делатност школе је стручно образовање и васпитање за рад и даље школовање од првог до петог степена стручне спреме за подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Школа је верификована за образовање следећих образовних профила: на четвртом степену стручне спреме, у трајању од 4 године – пољопривредни техничар, ветеринарски техничар, техничар за биотехнологију, техничар хортикултуре, техничар за заштиту животне средине. На трећем степену, у трајању од 3 године: месар, пекар. Школска економија као организациона структура школе је у функцији наставе. Наставна делатност обаваља се кроз биљну, сточарску и технологију прераде и производњу хлеба и пецива. Економија поседује грађевинске објекте као што су хангари, радионице, сточарске објекте за тов, репродукцију, млекару као и објекте за смештај хране. Од механизације поседује пет трaктора као и комплетну механизацију за обраду, припрему, сетву и негу усева. Школска економија служи првенствено за обуку ученика и за извођење практичне наставе за све образовне профиле. Ученици обављају целокупну праксу на обрадивим површинама које су у поседу школе као и на фарми и осталим пратећим, помоћним објектима. Све се налази у непосредној близини школе, тако да је ђацима то једна од олакшавајућих околности.

Школа поседује сто седам хектара обрадивог земљишта на коме се гаје готово све ратарске културе које служе потребама сточарске економије, а добрим делом на том земљишту гаји се лековито и зачинско биље. Поред земљишта и сточарске економије на којој се узгајају све врсте домаћих животиња, школа има и воћњак, тако да на овим поседима ученици могу да провере сва теоријска знања што су на часовима стекли, односно ту се изводи практична настава. Школа поседује око 100 хектара обрадивог земљишта на коме се гаје ратарске културе за потребе сточарске економије, воћњак и виноград. На овим поседима се изводи практична настава, тако да ученици имају прилику да виде у пракси све оно што су теоријски научили. За извођење теоријске наставе школа је обезбедила добро опремљене кабинете. Осим обавезних наставних активности у школи су развијене и слободне активности ученика (разне секције), а активна је и ученичка задруга, у оквиру које је и пекара у којој се обучавају ученици пекарског профила. Ученици наше школе учествују на разним такмичењима и увек су међу најбољима. После завршене трогодишње школе стичете знање струке које сте уписали, а можете и да наставите школовање на неким вишим школама. Завршен четврти степен било ког смера наше школе отвара Вам врата сваког факултета.

Ученичка задруга

Током седамдесетих и осамдесетих година нарочито се по свом успеху и раду истакла Ђачка задруга. Она је састављена од ученика свих профила заступљених у овој школи. Ипак, за њен успех су били најзаслужнији ученици општег смера. Међутим, данас су за успешан рад Ђачке задруге најзаслужнији ученици пекарског смера, као и професори који са њима раде. У оквиру проширене делатност формирана је Ученичка задруга, која има производни и услужни програм у оквиру занимања која постоје у школи. Данас су за успешан рад Ученичке задруге најзаслужнији ученици пекарског смера, смера пољопривредни техничар, као и професори који са њима раде. Ученичка задруга је учествовала на неколико такмичења и републичких смотри и освојила завидне награде. Ученичка задруга се бави производњом лековитог и зачинског биља. Имамо колекције жалфије, тимјана, босиљка, милодуха, матичњака, лана. Производимо и нану, босиљак и анис...

ИСТОРИЈАТ ШКОЛE Школа је основана 1948. године као пољопривредна школа и радила је до 1952. године, када је Декретом Министарства просвете Србије, пресељена у Шабац. Због потребе у пољопривредном кадру у Сремском региону, СО Рума је на седници од 29.01.1965. године донела Решење под бројем 01-2605/1-65 о оснивању пољопривредне школе са ратарским, сточарским и воћарско-виноградарским смером. Годину дана касније, први пут у Војводини, при школи се формира и ветеринарски смер. Од 1977. године, формиран је и прехрамбени смер. Школа од тада ради са струкама и смеровима у оквиру пољопривредне, ветеринарске и прехрамбене струке. У периоду од 1977. године до 1987. године, школа је као центар имала и своја подручна, истурена одељења и то у: Старој Пазови, Сремској Митровици, Пећинцима и Белој Цркви. Данас школа ради као Средња пољопривредно прехрамбена школа „Стеван Петровић-Бриле“. Уписана је у судски регистар код Основног суда удруженог рада у Сремској Митровици Фи-907/90 од 22.10.1990. године. Делатност школе је утврђена Законом о средњој школи, Законом о основама система образовања и васпитања и Статута школе и на основу регистрације код Суда у Сремској Митровици. Пољопривредна школа "Стеван Петровић - Бриле" уписује ученике првог разреда у образовне профиле: четврти степен: Ветеринарски техничар - 30 ученика Пољопривредни техничар - 30 ученика Техничар за заштиту животне средине - 30 ученика Техничар хортикултуре - 30 ученика трећи степен: Пекар - месар - 15/15 ученика.

Вука Караџића 70 22400 Рума Телефон: +381 22 430 944 Телефон/Факс: +381 22 474 784 имејл: info@poljskolaruma.edu.rs