Корисник:DjoloHiroshima/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Боб Семпл тенк
ТипТенк
Место пореклаНови Зеланд
ПроизвођачМинистарство Рада,Темука
Спецификације
Тежина25.4 t
Дужина4,20 m
Ширина3.30 m
Висина3,65 m
Посада6-8

Боб Семпл тенк је био експериментални средњи тенк дизајниран од Боб Семпла новозеландског министра рада током Другог светског рата. Пореклом настаје због потреба ојачавања наоружање од доступних материјала док не стигне ојачање од британских снага.   

Тенк је био направљен са валовитим поцинкованим гвожђем на основи трактора. Произведен је цивилним напором током времена страха  неизвесне јапанске инвазије , иако исмеван од стране народа јер је возило било непрактично и имало потешкоће. Никада није искоришћен у борби или масивно произведен.Test

Пројектовање и Конструкција[уреди | уреди извор]

Нови Зеланд и Аустралија, нису поседовали развијену индустрију оклопних возила. Очекивали су да ће оклопна возила бити произведена и достављена од стране Британије. Аустралија и Нови Зеланд су поседовали тешку индустрију која је поседовала могућност да се развије у израду оклопа и оклопних возила, али мало је било предузето према том питању. Питање механизовања новозеландске војске  је било постављено пре рата, међутим достигнут је мало напретак. Коришћење и модификовање Америчког модела тракотра (Дистон ,,шестотонског трактора”),већ оклопљено возило са гусеницом шасијом модела 35 је било предложено.[уреди | уреди извор]

Нови Зеланд је направио пар импровизованих оклопних трактора и била неуспешна да набави универзалне транспортере од Аустралије који су производили своју сопствену оклопну плочу. После Битке за Француску и губитка више британских тенкова није било шансе дељења производње. Уместо да набаве америчке оклопне надградње, мислили су да могу да производе њихове сопствене користећи локалне ресурсе.

Одређено је да ће ,,трактор тенк” бити адекватни пројекат, ако буде дошло до одбране, велика тенковска надоградња би могла да се постави на базу за пар сати, дозвољавајући брзу трансформацију.

Први прототип је изграђен на ,,Caterpillar D8” гусеничар трактору,  тип који је био лако доступан на дохвату руке. Недостатак оружја је био проблем зато су му закачили шест Брен пушкомитраљеза; по један постављен са сваке стране, два постављена напред, један у куполи и један позади, био је висок 3,65 метара и перформанса је била лоша, морао је да се заустави више пута током једне вожње. Због недостатака оклопа коришћене су валовит метал са  очекивањем да ће метак одскочити при додиру. У посади од осморо, један нишанџија би морао да лежи на душеку изнад мотора, како би могао да пуца из његовог пушкомитраљеза. Тенкови су били конструисани без формалних планова или нацрта. Смисао је било раширити трупе на локације да буде спремне у случају јапанске инвазије како би могле брзо да се монтира на тракторе. Идеја је била остављена после што су тенкови привукли јавно исмејавање.

Перформанса[уреди | уреди извор]

Због ограничења потреба и ресурса, тенк је  постао неупотребљиви неуспех. Користећи трактор као основу и брзог монтирања лоше смишљене тенковске надоградње, због тога ови тенкови би били непотпуно оклопљени, веома тешки 20 до 25 тона, нестабилни, врло спори, морали да се зауставе како би променили брзину и због облика трактора и непотребних вибрација пуцање из тенка је било јако тешко и непрецизно. Због ових особина Боб Семпл тенк се обично сматра најгорим тенком.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашни линкови[уреди | уреди извор]

Шаблон:WWIIBritishAFVs